karola91 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Ubić białka. Dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku , dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, wlać wodę i tez delikatnie wymieszać. Podpiec około 15 minut w 150-180 stopniach. Budyń: 1kg jabłek 0,75l wody 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru Jabłka obrać, pokroić na w kostkę (nie za drobną, żeby podczas gotowania nie zrobiła się ciapa) Ugotować 0,75l wody z 4 łyżkami cukru, wrzucić kawałki jabłek, i ugotowac kompot. Podgotować jeszcze troche by jabłka zmiękły, ale żeby nie zrobił się dżem. Odlać niepełną szklankę kompotu, wymieszać w niej budynie i wlać do gotującego się kompotu. Ugotować budyń. Wyłożyć na podpieczony biszkopt. Posypka kokosowa: 100g masła 100g cukru 200g kokosu 2 jajka W garnku małym roztopić masło, dodać cukier, odstawić z gazu, dosypać wiórki kokosowe, i dodać 2 całe jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń. Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni i włożyć do niego ciasto całe na około 10-15 minut. (aby wiórki się zarumieniły). Ostudzić i jeść, mozna podawac z bita śmietaną. Autorka tego przepisu jest marghe Robiłam je pierwszy raz. Jabłka pokroiłam na za duże kawałki, bo nie chciałam żeby zrobil się dzem. Ale i tak było pycha:D W oryginale było, żeby ugotować kompot, odcedzic jabłka i wyłożyć na biszkopt, potem sam budyń. Ale sposób który ja podałam jest łatwiejszy, a efekt wychodzi ten sam. Ciasto nie należy do zbyt słodkich, jest delikatne w smaku, lekkie. Najlepszym dowodem na to, że ciasto jest pyszne jest fakt, że mój tata i dziadek sami zjedli prawie pół blachy jeszcze ciepłego ciasta…ale byłam z siebie dumna:D jabłka można zastąpić innymi owocami, np. brzoskwiniami (wtedy do soku z brzoskwiń dolewamy tyle wody by wyszło 0,75 l). Smacznego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Karolka fajny przepis a jakie smakowite zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Karola ja też uważam że ciasto to jest smaczne,robię często z wiśniami,polecam do wypróbowania. POZDRAWIAM -ELA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Polecam ciasto jest bardzo smaczne podałam podobny przepis z zdjęciem " Jabłecznik z budyniem i kruszonką kokosową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ineczko teraz dopiero zauważyłam ze ten przepis Karolki jest bardzo podobny do twojego trochę proporcje się różnią :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 przyznam sie szczerze że jak zamieszczam nowy przepis to nie patrze, czy był on juz zamieszczony czy nie :D (z lenistwa po prostu:) ale skoro mowicie że proporcje się nieco różnią, to zbyt wielkiej gafy nie popełniłam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolka Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Karola świetny przepis polecam go, ja mam podobny pod nazwą jabłecznik z kokosem różni się od Twojego składnikami i kolejnością robienia.Pozdrawiam. :) :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Karola zapewniam Cię że żadnej gafy nie popełniłaś, wszystko jest w należytym porządku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.