Skocz do zawartości

Placek Jabłkowo śliwkowy


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis z miesięcznika "Ciasta Domowe" Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 37,5 dag margaryny 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka 9 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić budyń, makę i cukier, wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i na koniec dodać masło. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagnieść Dodatkowo 5 dużych jabłek mało soczystych powidła sliwkowe Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 40x25 cm. Na cieście ułożyć pokrojone w grubą kostkę jabłka, powciskać w ciasto i posmarować powidłami. Na to wylać masę budyniową, rozsmarować równo i posypać kruszonką. Piec około 60 min. w temp. 190* C. Użyć trzeba dwa słoiczki powideł, a do kruszonki dodałam 5 dag margaryny.

post-2336-1178061046_thumb.jpg

post-2336-1178061074_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.