ina12 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 Przepis z miesięcznika "Ciasta Domowe" Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 37,5 dag margaryny 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka 9 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić budyń, makę i cukier, wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i na koniec dodać masło. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagnieść Dodatkowo 5 dużych jabłek mało soczystych powidła sliwkowe Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 40x25 cm. Na cieście ułożyć pokrojone w grubą kostkę jabłka, powciskać w ciasto i posmarować powidłami. Na to wylać masę budyniową, rozsmarować równo i posypać kruszonką. Piec około 60 min. w temp. 190* C. Użyć trzeba dwa słoiczki powideł, a do kruszonki dodałam 5 dag margaryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela2225 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 Halinko ale cudny kiedy ja to wszystko wypróbuję :razz: Żeby jeszcze jeść było komu a tak to tylko ja i mąż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela2225 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 A tak poza tematem to podoba mi się serweta pod talerzykiem z ciastem. Też sama robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 Gratuluję Halinko.Ciasto wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje. Jak ochłonę po komunii to zrobię. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Eluniu ja też nie dam rady wszystkiego wypróbować a jeszcze mam dużo przepisów do sprawdzenia które bym chciała podać i nie nadążam. Serwetki dostałam w prezencie za granicy, mam cały komplet. Jolcia ciasto jest smaczne, wilgotne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.