Bernimek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 przepis dostałam od Mojej koleżanki, "przytargała" go z Niemiec, robiłam go już kilka razy a zaspokaja gust nawet najbardziej wybrednych degustatorów ... składniki: ciasto ucierane: 1/2 kostki margaryny, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki wody, 4 żółtka, 15 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, beza: 4 białka, 15 dag cukru pudru, ew. kilka kropel soku z cytryny, bita śmietana: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix-u, nadzienie: owoce (maliny, porzeczki, borówki, truskawki), jeśli użyjemy owoców mrożonych, to trzeba je odmrozić a owoce odcisnąć z soku ręcznikiem kuchennym oraz: 10 dag migdałów (płatki lub słupki) wykonanie: z podanych składników utrzeć ciasto, podzielić na dwie części, następnie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i soku z cytryny, podzielić na dwie części, dwa ciasta do pieczenia w tortownicy o średnicy 26cm wyglądać mają następująco: 1/2 ciasta ucieranego, 1/2 piany z białek, posypać 1/2 migdałów, piec w tem 160-170 st. przez 25-30 minut, jeden wystudzony placek kroimy na porcje dla gości a placek wygląda tak: 1. pełne ciasto (nie pokrojone), [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 2. 1/2 bitej śmietany, 3. owoce [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 4. 1/2 bitej śmietany, 5. pokrojone na porcje ciasto [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.