ina12 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Przepis z " Super Expressu" Ciasto 20 dag mąki 10 dag masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka od kawy soli tłuszcz do wysmarowania foremek- wysmarowałam olejem Farsz 30 dag mięsa z pieczonego kurczaka, ja użyłam filet 1 papryka zielona i czerwona - pokroić w małe paski 1/2 szklanki gęstej śmietany- użyłam 18% z Pątnicy 1 jajko 1 cebula- drobno pokrojona 1 ząbek czosnku- zmiażdżony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku 2 dag masła- użyłam trochę więcej Zagniatamy szybko ciasto z mąki, posiekanego masła, soli i zimnej wody. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkujemy i wykrawamy małe placuszki, którymi wykładamy tłuszczem małe foremki. Pieczemy przez 10 min w temp. 200*C Na rozgrzanym maśle przesmażamy delikatnie cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka, ( ja bardzo drobno pokroiłam ) paski papryki i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem krótko smażymy, odstawiamy z ognia. Jajko rozbijamy ze śmietaną, dodając przyprawy i zioła. Łączymy z kurczakiem w jarzynach i delikatnie całość mieszamy. Farszem tym wypełniamy tarteletki, które pieczemy w piekarniku ogrzanym do temp. 200*C Filet rozbiłam tak jak na kotlet i panierowałam tylko w jajku, mące i usmażyłam. Cytuj
Jolcia Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Tarteletki wyglądają bardzo apetycznie.W czerwcu mam gości ,więc muszę je zrobić.Dzięki Halinko za przepis. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Jolcia robiłam je pierwszy raz, nam bardzo smakowały, a mam jeszcze przepis i robi się je ze szynką wędzoną gotowaną, z porami i serem ementalerem tez 10 dag, innych dodatków już wymieniam. Pozdrawiam. Cytuj
iwonka221 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 jaką średnicę miały wasze foremki do tartaletek?Proszę o odp.Pozdrawiam!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Iwonko zmierzyłam u góry, 8 cm. mają foremki. Pozdrawiam Cytuj
iwonka221 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 dziękuję bardzo!U mnie jest coś takiego na foremkach 0,7 co to oznacza,bo one są takie małe Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Iwonko jak kupowałam to na moich nie było żadnego oznakowania, mam bardzo małe, nie wysokie to mają średnicę u góry 6 cm. i kupione mam duże do większych babeczek o średnicy 10 cm. Musisz zapytać w sklepie co to oznacza bo ja nie wiem, a może ktoś będzie wiedział i udzieli nam odpowiedzi. Cytuj
klaudus69 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 ile wychodzi srednio takich cudeniek z takiej ilosci produktow?? :sad: w sobote organizuje babski wieczor i chyba sie skusze :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Klaudus ja nie pamiętam ile było sztuk. Pozdrawiam Cytuj
klaudus69 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 zrobilam je dzisiaj z podwojnej porcji, goscie tak sie zajadali ze juz nic nie zostalo :-D dziekuje za przepis i pozdrawiam :P Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Klaudus dziękuję za dobrą wiadomość i cieszę się że wszystkim osobom smakowały. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi