Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg rabarbaru

40 dkg cukru

Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc. Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litry syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić.

Ciasto:

1 margaryna

7 dkg cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szklanki mąki

5 żółtek

Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce.

Piana:

Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta

dodać 1 szkl cukru

pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym.

Wykonanie:

Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st.

post-5399-1179736722_thumb.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć Iwonko mogłabyś mi napisać ile ma być tego soku z rabarbaru w którym mam ugotować budyń bo dziś biorę się za to ciasto?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już poprawiłam w przepisie bo przeoczyłam ma być 1/2 litry soku z rabarbaru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Iwonko dzięki za przepis ciasto jes pyszne i na czasie, mój mąż był zachwycony jak reszta rodziny. Budyń z rabarbaru jest świetny. Pozdrawiam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak z pszennej mąki. Ja dzisiaj właśnie piekłam placuszek, polecam bo jest bardzo dobry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Iwonko jak został Ci choć kawałeczek może cykniesz fotkę :D bo ciacho zapowiada się apetycznie :P a że jestem wzrokowcem potrzebuję kopa bo impuls już iskrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś piekłam to ciasto. Nie mogłam wcześniej tu zajrzec,więc budyń zrobiłam "na oko"- 1,5 łyżki mąki pszennej i 0,5 łyżki ziemniaczanej. Jest u mnie teściowa,po obiedzie zjemy sobie do kawy,wtedy podrzucę fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu super Ci wyszedł placuszek, a mój prezentował się tak a jeszcze jedno można użyć innych owoców np: truskawek jak będzie sezon.

post-5399-1211127503_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobne ciasto robię z jabłkami. Świetny pomysł z tym zasypaniem rabarbaru cukrem,bo nie czuc jego kwaśności a tylko sam najlepszy smak. Mojej teściowej bardzo ciasto smakowało.Wzięła przepis i po kawałku ciasta dla Babci i dwóch cioc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu i Iwonko pieknie prezentuja sie te Wasze placuszki z rabarbarem dodalyscie kisiel do piany?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję violu

Tak,dałam do piany kisiel (akurat miałam cytrynowy).

Zresztą,zawsze jak pieke ciasto z taką bezą,daję kisiel-piana lepiej się trzyma,no i ma ciekawszy posmak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.