grumko Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Tortilla z młodymi ziemniakami i botwinką Składniki na 4 porcje: 6 jajek 4 średnie ziemniaki (30dag) 1 pęczek młodej botwinki 1 pęczek dymki 4 łyżki oliwy 3-4 łyżki kremówki 2 ząbki czosnku tymianek, sól i pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę. Młode buraczki obskrobać i dokładnie umyć razem z liśćmi, pokroić. Dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć ziemniaki oraz dymkę ze szczypiorem i podsmażyć 5 minut mieszając. Dodać botwinkę oraz posiekane ząbki czosnku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Jajka wbić do miski, dodać kremówkę, sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną roztrzepać widelcem i zalać nią warzywa na patelni. Potrząsnąć patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozlała. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód się zetnie. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!! Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Przepis jest bardzo ciekawy, efekt wizualny również. Zastanawiam się tylko, czy dobrym pomysłem nie byłoby posypanie tej tortilli startym serem (w momencie wlania masy jajecznej na patelnie) lub dodania sera od razu do masy? Grumko, co o tym myślisz? Pozdrawiam :grin:. Cytuj
grumko Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Majeczka_14: myślę, że dodanie sera powinno być ok. osobiście dodałbym go pod koniec smażenia, bo ta tortilla jest w sama w sobie bardzo zwarta i ser dodany z całą masą mógłby ją jeszcze bardziej związać. pozdrówka :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.