irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Cisato idealne na nadchodzące lato. Ok. 20dag mąki 2 łyżeczki brązowego cukru 8 dag mielonych migdałów 1/2 łyzeczki cynamonu 10 dag masła 4 jajka marmolada morelowa(moze być inna) 15 dag cukru 5 dag siekanych migdałów 1 puszka brzoskwiń(850g) 4 łyzki białego wina porto 2 łyzeczki żelatyny 5 dag miodu 1 op jogurtu ( 375 g) 1/4 l kremówki 30% lub 36% ( do bitej śmietany) Kruche ciasto przygotowane z mąki ,cukru,migdałów,cynamonu,masła i 2 żółtek schłodzić, następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 3mm i nakłuć w kilku miejscach. Piec ok. 10 min w temp 200* Po upieczeniu placek posmarować cienką warstwą marmolady. 3 białka lekko ubić,dodać cukier i ubić na bardzo sztywną pianę. Pianę przełozyć do rękawa cukierniczego ( szprycówka,dekorator) i wyciskać na papier do pieczenia ozdobne beziki lub paki i posypać je migdałami. Piec przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika w niskiej temp( ja piekę ok. 150*C przez 20-25 min ) Brzoskwinie pokroić na ósemki i marynować w winie. Jajko,żółtko i miód utrzeć na krem. Żelatynę rozpuścić w winie, dodać krem,jogurt,wymieszać. Na koniec dodać bitą śmietanę. Dobrze schłodzic w lodówce. Całosć udekorować bezikami. Można polać polewą czekoladową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.