Skocz do zawartości

Kremowy Chłodnik Ze Szparagów


irka55

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję wspaniałą zupkę wiosenno - letnią.

Bardzo ważne jest chłodznie jej w zamknietym naczyniu , aby smaku szparagów nie zepsuł żaden obcy aromat.

Składniki dla 4 osobowej rodziny

0,5 kg szparagów

3/4 łyzeczki soli

5 dag masła

1/4 l kremówki

100 g jogurtu naturalnego

sok z cytryny

4 łyzki szczypiorku

Oczyszczone szparagi gotować w osolonej wodzie ok. 10-15 min , odcedzic.

Główki odkroić w taki sposób , aby maiły wysokość ok.3 cm , gotować 5 minut w wywarze szparagowym, po czym wyjąć.

Resztę szparagów pokroić na małe kawałki.

Kawałki szparagów, masło, 1/8 l smietanki dodać do wywaru i gotowac ok. 30 min,

potem przetrzeć przez sitkoi odstawic do schłodzenia.

Zupę-krem ubic z jogurtem naturalnym, przyprawić sokiem z cytryny i solą.

1/8 l śmietany mocno ubić i połowę dodać do zupy i wymieszać.

Chłodnik podawać z dodatkiem główek szparagów , przybrać kropką z bitej smietany i posypać szczypiorkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.