irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Proponuję wspaniałą zupkę wiosenno - letnią. Bardzo ważne jest chłodznie jej w zamknietym naczyniu , aby smaku szparagów nie zepsuł żaden obcy aromat. Składniki dla 4 osobowej rodziny 0,5 kg szparagów 3/4 łyzeczki soli 5 dag masła 1/4 l kremówki 100 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 4 łyzki szczypiorku Oczyszczone szparagi gotować w osolonej wodzie ok. 10-15 min , odcedzic. Główki odkroić w taki sposób , aby maiły wysokość ok.3 cm , gotować 5 minut w wywarze szparagowym, po czym wyjąć. Resztę szparagów pokroić na małe kawałki. Kawałki szparagów, masło, 1/8 l smietanki dodać do wywaru i gotowac ok. 30 min, potem przetrzeć przez sitkoi odstawic do schłodzenia. Zupę-krem ubic z jogurtem naturalnym, przyprawić sokiem z cytryny i solą. 1/8 l śmietany mocno ubić i połowę dodać do zupy i wymieszać. Chłodnik podawać z dodatkiem główek szparagów , przybrać kropką z bitej smietany i posypać szczypiorkiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.