Skocz do zawartości

Ciasto Z Gorzkiej Czekolady Z Dodatkiem Kasztanów


Marron

Rekomendowane odpowiedzi

Dla 16 osób.

Składniki:

Masa karmelowa:

270g czekolady mlecznej, posiekanej

90g gorzkiej czekolady, posiekanej

6 łyżek stołowych cukru

2 łyżki stołowe wody

1 laska cynamonu

1 szklanka + 2 łyżki stołowe gęstej śmietany

¼ łyżeczki soli

¾ kostki masła, w temperaturze pokojowej

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

½ kostki masła, w temperaturze pokojowej

1 ¼ szklanki brązowego cukru

4 duże jajka, oddzielone żółtka od białek

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 szklanka kremu kasztanowego

¼ szklanki mleka

Syrop z Brandy:

¼ szklanki Brandy

2 łyżki stołowe brązowego cukru

24 kasztany jadalne obrane, 12 dobrze posiekanych, 12 w całości

Polewa:

1 szklanka gęstej śmietany

¼ szklanki cukru

¼ szklanki wody

240g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:

Masa karmelowa:

Wymieszać mleko, gorzką oraz mleczną czekoladę w misce. Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki stołowe wody oraz cynamon. Gotować na wolnym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy tak już się stanie, zwiększyć ogień i gotować nie mieszając aż cała masa stanie się bursztynowa. Dodać śmietanę oraz sól. Wyciągnąć laskę cynamonu. Gotować jeszcze przez minutę. Gotowy karmel wlać do miski z czekoladami i mlekiem i pozwolić, aby mieszanina ostygła przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, dodać masło i za pomocą miksera wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Ciasto:

Zagrzać piekarnik na temperaturę 180º C. Wysmarować foremkę do pieczenia masłem i obsypać odrobiną mąki. Do średniej miseczki wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W dużej misce wymieszać mikserem masło aż będzie puszyste. Do masła dodać jedną szklankę brązowego cukru, żółtka jajek oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać i następnie dodać krem kasztanowy oraz mleko. Dodać również mieszaninę mąki oraz proszku do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać wszystkie składniki. W kolejnym naczyniu dokładnie ubić białka jajek. Gdy białka będę ubite wsypać do nich pozostałą część brązowego cukru, wymieszać i dodać cały melanż do pozostałych składników.

Gotową masę ciasta wylać na foremkę i piec mniej więcej 45 minut, aż ciasto będzie złote. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy je ochłodzić.

Syrop z Brandy:

Wymieszać bardzo dokładnie w rondelku cukier z Brandy, aż cukier się rozpuści.

Wyciągnąć ciasto z foremki i położyć ja na dużej desce. Przekroić poziomo ciasto na trzy jednakowe placki. Jeden placek posmarować syropem z Brandy, po czym nałożyć masę karmelową. Posypać posiekanymi kasztanami. Przykryć ciasto kolejnym plackiem i powtórzyć tą samą czynność, po czym przykryć kolejnym plackiem ciasta. Ostatnią część również posmarować syropem, masą karmelową oraz obsypać kasztanami. Odłożyć na bok i przygotować polewę.

Polewa:

W rondelku zagotować śmietanę, cukier oraz ¼ szklanki wody. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę i gotować do momentu aż czekolada się rozpuści. Odstawić na bok i poczekać aż wystygnie (około 4 godziny).

Po tym czasie przykryć polewą ciasto i ułożyć na górze kasztany w całości.

Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics

lub http://www.marron.pl

post-5074-1180132617_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.