Marron Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Dla 16 osób. Składniki: Masa karmelowa: 270g czekolady mlecznej, posiekanej 90g gorzkiej czekolady, posiekanej 6 łyżek stołowych cukru 2 łyżki stołowe wody 1 laska cynamonu 1 szklanka + 2 łyżki stołowe gęstej śmietany ¼ łyżeczki soli ¾ kostki masła, w temperaturze pokojowej Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ½ kostki masła, w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki brązowego cukru 4 duże jajka, oddzielone żółtka od białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka kremu kasztanowego ¼ szklanki mleka Syrop z Brandy: ¼ szklanki Brandy 2 łyżki stołowe brązowego cukru 24 kasztany jadalne obrane, 12 dobrze posiekanych, 12 w całości Polewa: 1 szklanka gęstej śmietany ¼ szklanki cukru ¼ szklanki wody 240g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Masa karmelowa: Wymieszać mleko, gorzką oraz mleczną czekoladę w misce. Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki stołowe wody oraz cynamon. Gotować na wolnym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy tak już się stanie, zwiększyć ogień i gotować nie mieszając aż cała masa stanie się bursztynowa. Dodać śmietanę oraz sól. Wyciągnąć laskę cynamonu. Gotować jeszcze przez minutę. Gotowy karmel wlać do miski z czekoladami i mlekiem i pozwolić, aby mieszanina ostygła przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, dodać masło i za pomocą miksera wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Zagrzać piekarnik na temperaturę 180º C. Wysmarować foremkę do pieczenia masłem i obsypać odrobiną mąki. Do średniej miseczki wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W dużej misce wymieszać mikserem masło aż będzie puszyste. Do masła dodać jedną szklankę brązowego cukru, żółtka jajek oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać i następnie dodać krem kasztanowy oraz mleko. Dodać również mieszaninę mąki oraz proszku do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać wszystkie składniki. W kolejnym naczyniu dokładnie ubić białka jajek. Gdy białka będę ubite wsypać do nich pozostałą część brązowego cukru, wymieszać i dodać cały melanż do pozostałych składników. Gotową masę ciasta wylać na foremkę i piec mniej więcej 45 minut, aż ciasto będzie złote. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy je ochłodzić. Syrop z Brandy: Wymieszać bardzo dokładnie w rondelku cukier z Brandy, aż cukier się rozpuści. Wyciągnąć ciasto z foremki i położyć ja na dużej desce. Przekroić poziomo ciasto na trzy jednakowe placki. Jeden placek posmarować syropem z Brandy, po czym nałożyć masę karmelową. Posypać posiekanymi kasztanami. Przykryć ciasto kolejnym plackiem i powtórzyć tą samą czynność, po czym przykryć kolejnym plackiem ciasta. Ostatnią część również posmarować syropem, masą karmelową oraz obsypać kasztanami. Odłożyć na bok i przygotować polewę. Polewa: W rondelku zagotować śmietanę, cukier oraz ¼ szklanki wody. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę i gotować do momentu aż czekolada się rozpuści. Odstawić na bok i poczekać aż wystygnie (około 4 godziny). Po tym czasie przykryć polewą ciasto i ułożyć na górze kasztany w całości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.