Skocz do zawartości

Pyszny Gyros


magdalenka_23

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg karkówki 2 duże cebule 1 czerwona papryka przyprawa do gyrosu (kotany) słodka papryka w proszku sos tzatziki: jogurt bałkański lub gęsty jogurt naturalny pęczek kopru 1 ogórek zielony 3 ząbki czosnku sól przygotoanie: zaczynamy od sosu tzatziki, gdyż musi się on przegryźć w lodówce. należy zetrzeć ogórka na tarce o dużych oczkach i osolić. kiedy puści wodę, przekładamy go na sitko i porządnie odciskamy. do miski wrzucamy jogurt, ogórek i pęczek drobno posiekanego kopru. doprawiamy solą i zmiażdżonym czosnkiem do smaku. można dodać łyżkę majonozu. i do lodówki :cry: mięsko należy pokroić w centymetrowe plastry, a następnie plastry pokroić w paski. ja robię takie na 0,5 cm. trzeba mieć ostry nóż wtedy szybko pójdzie. następnie podsmażamy mięso na patelni z dodatkiem przyprawy do gorosu. najlepiej dodawać jej stoniowo do smaku. usmażone mięso wyłożyć do naczynia.następnie na patelnie wrzucamy papryke pokrojoną w cieńkie słupki. gdy jest miękka dodajemy ja do mięsa. na ta samą patelnie wrzucamy cebulkę podsypujemy dużą ilością słodkiej papryczki w proszku. cebulę należy podlac trzema łyzkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. gdy cebulka jest miekka a woda odparuje dorzucamy do niej mięso, podgrzewamy i gotowe. gyros można podawać z frytkami, ja najczęściej podaję go z ugotowanym na sypko ryżem - wtedy jest troszkę mniej kalorii. wszystko suto oblane sosem tzatziki z podanych składników będą conajmniej cztery porcje w zależności od apetytu domowników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardzo się cieszę że smakowało :grin: . szczerze powiem że ja zawsze robię go z karkówki, jest w niej troszkę tłuszczyku i miesko się nie przesusza. Z piersi kurczaka można zrobić ale napewno mięsko będzie bardziej suche. najważniejsza jest w tym wszystkim przyprawa - ma niesamowity zapach i daje super smaczek!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.