Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Stokrotka

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    191
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    4

Ostatnia wygrana Stokrotka w dniu 25 Luty 2018

Użytkownicy przyznają Stokrotka punkty reputacji!

Reputacja

5 Neutralny

O Stokrotka

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 22.01.1980

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Wielkopolska

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    4989252

Ostatnie wizyty

19968 wyświetleń profilu
  1. Polecam, są miękkie i pyszne :)
  2. Stokrotka

    Zupa Fasolowa

    Składniki: Puszka fasoli 2 łyżki mąki 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże marchewki duża pietruszka słodka mielona papryka cebula słoiczek koncentratu majeranek olej sól, pieprz Mięso doprawiamy i smażymy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej pokrojone warzywa. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy mięso. Doprawiamy. Gotujemy 20 minut. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy koncentrat i jeszcze chwile gotujemy. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.
  3. Składniki woreczek kaszy jęczmniennej 2 nieduże cukinie puszka czerwonej fasoli ząbek czosnku 40 dag mielonego mięsa 2 łyżki koncentratu sól, pieprz olej łyżka masła Kaszę gotujemy na sypko. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy aż puści sok. Posiekany czosnek szkilimy na łyżce oliwy. Wkładamy cukinię i dusimy do miękkości. Mięso doprawiamy, podsmażamy na osobnej patelni. Pod koniec dodajemy koncentrat. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: kaszę, cukinię, osączoną fasolkę i mięso. Zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temp. 150oC
  4. Składniki: 30 dag makaronu świderki 20 dag fileta z kurczaka duża marchewka pietruszka mały kawałek selera 2 cebule czerwone łyżka maki olej 15 dag żółtego sera sól, pieprz Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy mąkę i rumienimy na oleju. Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i smażymy kilka minut. Wlewamy 2 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i wlewamy sos mięsny. Posypujemy startym serem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180oC. Przed podaniem zapiekankę mozna posypać natką pietruszki.
  5. Ciasto: Kostka margaryny 35 dag mąki 12 dag cukru 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa: 20 dag pokruszonych orzechów 10 dag cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 10 dag masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w tortownicy (śr. 26 cm), każdy 20 minut w temp. 180oC. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy 10 minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Składniki na masę orzechową mieszając gotujemy. Pierwszy placek przykrywamy połową masy jabłkowej, przykrywamy drugim. Wykładamy drugą część masy jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem i wykładamy na niego masę orzechową. Ciasto odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
  6. Składniki: 1,5 szkl ryżu 1 puszka cieciorki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 duże marchewki 30 dag kiełbasy 1 mały przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 1,5 łyżki mąki 2 ząbki czosnku papryka słodka pieprz, sól majeranek, oregano Ryż gotujemy wg przepisu. Kiełbasę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w paski. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim kiełbasę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Zalać 2 szklankami wody. Zagotować. Dodać pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Wsypać cieciorkę i gotować jeszcze 10 minut. Mąkę rozmieszać z wodą i zaciągnąć nią sos. Doprawić do smaku przyprawami. Zagotować.
  7. Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 2,5 szkl. mąki jajko sól 30 dag świeżych lub mrożonych truskawek 10 dag masła 2 łyżeczki bułki tartej cukier puder do posypania Truskawki myjemy lub rozmrażamy i osączamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki, ok 0,5 cm placek. Szklanką wykrawamy krążki. Na placuszki nakładamy po jednej truskawce, sklejamy brzegi i formujemy kulki. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłyniecia. Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Mieszając lekko podsmażamy. Knedle polewamy masłem z bułką i posypujemy cukrem pudrem. Przepis pochodzi z wydania specjalnego "Przyślij przepis"10/2012
  8. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku posiekany 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy (mogą być ziarna, ale trudno się ich później pozbyć z mięsa) 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki cukru pieprz chili 1/2 łyżeczki rozmarynu 4 ziarna ziela angielskiego zmielone sól Skladniki wymieszać i posypać mieszanką przygotowane mięso lub kiełbasę.
  9. 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki majeranku 4 owoce jałowca rozkruszone 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanej cebuli sól olej Wszystkie składniki wymieszać i powstałą marynatą natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso tak przygotowane można umiec w piekarniku, na patelni lub na grillu.
  10. Składniki: 50 dag mięsa mielonego 1 cebula czerwona papryka mały słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu pikantnego słodka mielona papryka 2 ząbki czosnku 20 dag ryżu puszka czerwonej fasolki olej sól, pieprz tymianek, majeranek gałka muszkatołowa kolendra, 4 ziarna ziela angielskiego Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem, gałką i kolendrą. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, nastepnie dodać mięso i wszystko razem podsmażyć. Wymieszać z przciśniętym przez praskę czosnkiem. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodać koncentrat i keczup, fasolę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem 20-30 minut. Danie doprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym ryżem.
  11. Składniki 50 dag mięsa mielonego 2 ziemniaki jajko bułka tarta 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki olej sól, pieprz słodka mielona papryka Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy z żółtkiem, ziemniakami i szczypiorkiem. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  12. Stokrotka

    Pączki Serowe

    Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 30 dag sera białego półtłustego 3 łyzki cukru 1/3 szkl. mleka 1 łyżka masła lub margaryny 3 dag drożdży 2 jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia aromat cytrynowy cukier puder Drożdże, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki wymieszać z podgrzanym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtko, jajka i zmielony ser. Do dobrze utartej masy dodać kilka kropli aromatu cytrynowego, przesianą mąkę oraz rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.