Skocz do zawartości

Krajanka Piernikowa


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. 2 1/2 szklanki mąki ok. 3/4 szklanki cukru 20 dag miodu naturalnego lub sztucznego 5 dag dowolnego tłuszczu, może być margaryna, olej lub smalec 2 jaja 1/2 szklanki wody 3 dag drożdży łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przypraw korzennych - do pierników żółtko do smarowania ciasta gęsta marmolada do przełożenia lub dżem tłuszcz i bułka tarta do formy 2 łyżki cukru zrumienić, dodać pół szklanki gorącej wody i zagotować. Tłuszcz stopić. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Do mąki dodać roztwór cukru i miodu, sodę, jaja, tłuszcz i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na 30 min. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wyłożyć na dwie blachy, wierzch posmarować żółtkiem, piec 25-30 minut w temp. 180*C. Po ostudzeniu placki przełożyć marmoladą lub dżemem, złożyć spodami do środka, przycisnąć deseczką. Po kilku godzinach pokroić na prostokąty lub kwadraty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.