Skocz do zawartości

W-zetka - Hit Moich Przyjęć


magdalenka_23
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W-Z Ciasto: - margaryna Kasia - szklanka cukru - 4 łyżki kakao - 1,5 szklanki mąki - 4 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - dżem morelowy Krem: - 0,5 l śmietany tortowej 36% - śmietanfix *2 (lub łyżeczka żelatyny) - 1-3 łyżki cukru pudru Zalewa: - 0,4 litra wrzątku - plaster cytryny - 1-2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Rozpuścić margarynę w garnku. Gdy jest gorąca dodać kakao cukier i cukier waniliowy, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać cztery żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę. Ciasto musi być leiste. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, najlepiej w okrągłej formie (tortowej) lub w małej prostokątnej( ja mam taką 20cm*30cm i jest w sam raz). Śmietanę wlać do miski, dodać śmietanfix (lub żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody), oraz cukier puder do smaku, śmietana nie powinna być za słodka. Ubić na sztywno i włożyć do lodówki. W między czasie przygotować zalewę, rozpuszczając we wrzątku cukier do smaku, z plastrem cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na połowę, jak biszkopt, aby powstały dwie warstwy tej samej grubości, pamiętając by odciąć wszystkie przypieczkone części ( wierzch i brzegi), namoczyć zalewą. Jedną warstwę posmarować dżemem a no to grubo śmietaną, zostawiając kilka łyżek do dekoracji, drugą warstwę posmarować cienko polewą czekoladową i podzielić ją na kawałki, tak jak będzie podawana (jeśli forma była okrągła dzielić na trójkąciki, jeśli forma była prostokątna dzielić na kwadraty). Wyciągnąć warstwę z kremem śmietanowym, ułożyć na niej podzieloną warstwę, odtwarzając jej pierwotny kształt. Każdą z porcji udekorować kleksem z kremu śmietanowego. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Gość mioduszka

l :D Droga Magdalenko!

Wszystko ladnie i pieknie - tylko JAKA TA SZKLANKA? Nie wszyscy maja takie szklanki jak Ty, i nie wszyscy maja KASIE - bo sa czytellnicy co mieszkaja daleko od Polski i tez by chcieli W-Z tke upiec. Takie przepisy jak szklanka # goracy piec # czy piec dlugo, to wszysto pojecia wzgledne a przy przepisach kulinarnych, w tym wypadku przepis na w-ztke, chcialabym zeby sie udalo i bylo zjadliwe.

Pozdrawiam

mioduszka :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Może troszke późno na odpowiedź, moja szklanka ma 250 ml. Wejdzie do niej 170 gram mąki ( do ciasta potrzeba około 250 gramów mąki ) i 220 gram cukru. Zamiast Kasi, poszukaj margaryny do pieczenia :) wypróbuj to ciasto jest naprawdę smaczne. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.