grumko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dorsz po portugalsku czyli coś w sam raz na te upały za oknem :wink: Składniki: 1 kg filetów z dorsza 6 ziemniaków obranych i pokrajanych na dosyć duże kawałki 6 cebul obranych i pokrajanych w ćwiartki 6 jajek ugotowanych na twardo i pokrajanych w plasterki 90 dag poszatkowanej białej kapusty 12 oliwek lub 2 małe ogórki konserwowe pokrajane w kostkę 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki octu 6% sól i pieprz Filety zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykrywała rybę, posolić, gotować przez 10 minut, odcedzić - odstawić. Ziemniaki i cebulę zalać wrzącą, osoloną wodą ( 1/2 łyżeczki na litr wody ), gotować przez 10 minut. Kapustę włożyć do garnka z jarzynami, gotować przez 10 minut odcedzić, wystudzić. W misce ułożyć rybę, jarzyny, jajka, oliwki i delikatnie wymieszać. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem, zakręcić wieczko i wstrząsać aż powstanie jednolity sos, następnie polać nim potrawę. Podawać na zimno ze świeżym białym pieczywem. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.