grumko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dorsz po portugalsku czyli coś w sam raz na te upały za oknem :wink: Składniki: 1 kg filetów z dorsza 6 ziemniaków obranych i pokrajanych na dosyć duże kawałki 6 cebul obranych i pokrajanych w ćwiartki 6 jajek ugotowanych na twardo i pokrajanych w plasterki 90 dag poszatkowanej białej kapusty 12 oliwek lub 2 małe ogórki konserwowe pokrajane w kostkę 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki octu 6% sól i pieprz Filety zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykrywała rybę, posolić, gotować przez 10 minut, odcedzić - odstawić. Ziemniaki i cebulę zalać wrzącą, osoloną wodą ( 1/2 łyżeczki na litr wody ), gotować przez 10 minut. Kapustę włożyć do garnka z jarzynami, gotować przez 10 minut odcedzić, wystudzić. W misce ułożyć rybę, jarzyny, jajka, oliwki i delikatnie wymieszać. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem, zakręcić wieczko i wstrząsać aż powstanie jednolity sos, następnie polać nim potrawę. Podawać na zimno ze świeżym białym pieczywem. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.