Skocz do zawartości

Dorsz Po Portugalsku


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Dorsz po portugalsku

czyli coś w sam raz na te upały za oknem :wink:

Składniki:

1 kg filetów z dorsza

6 ziemniaków obranych i pokrajanych na dosyć duże kawałki

6 cebul obranych i pokrajanych w ćwiartki

6 jajek ugotowanych na twardo i pokrajanych w plasterki

90 dag poszatkowanej białej kapusty

12 oliwek lub 2 małe ogórki konserwowe pokrajane w kostkę

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki octu 6%

sól i pieprz

Filety zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykrywała rybę, posolić, gotować przez 10 minut, odcedzić - odstawić.

Ziemniaki i cebulę zalać wrzącą, osoloną wodą ( 1/2 łyżeczki na litr wody ), gotować przez 10 minut.

Kapustę włożyć do garnka z jarzynami, gotować przez 10 minut odcedzić, wystudzić.

W misce ułożyć rybę, jarzyny, jajka, oliwki i delikatnie wymieszać.

Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem, zakręcić wieczko i wstrząsać aż powstanie jednolity sos, następnie polać nim potrawę.

Podawać na zimno ze świeżym białym pieczywem.

post-5244-1181736923_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.