Skocz do zawartości

Stifatho


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Stifatho

Składniki:

1 kg chudej cielęciny, wołowiny, szynki wieprzowej,

pół szklanki oliwy,

2 średnie cebule,

2 szklanki soku pomidorowego,

4 łyżki octu winnego,

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,

listek laurowy,

sól i pieprz,

25 dag szalotki

2 ząbki czosnku,

5 dag masła,

natka pietruszki.

W rondlu o grubym dnie obsmażyć na oliwie mięso pokrajane w grubą kostkę. Dodać posiekane cebule oraz czosnek.

Gdy będzie miękka wlać sok pomidorowy, ocet, wino oraz dodać listek laurowy.

W drugim naczyniu zalać wrzątkiem szalotki, ostudzić , obrać z łusek i naciąć na krzyż ostrym nożem uważając by się nie rozpadły. Następnie rozgrzać na patelni masło, włożyć miękkie cebulki.

Dusić chwilę i przełożyć je do naczynia z mięsem, wsypać dużą garść posiekanej pietruszki. Dusić nadal na bardzo małym ogniu przez 20 min. aż znacznie zmniejszy się ilość płynu.

post-5244-1181737831_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.