grumko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Stifatho Składniki: 1 kg chudej cielęciny, wołowiny, szynki wieprzowej, pół szklanki oliwy, 2 średnie cebule, 2 szklanki soku pomidorowego, 4 łyżki octu winnego, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, listek laurowy, sól i pieprz, 25 dag szalotki 2 ząbki czosnku, 5 dag masła, natka pietruszki. W rondlu o grubym dnie obsmażyć na oliwie mięso pokrajane w grubą kostkę. Dodać posiekane cebule oraz czosnek. Gdy będzie miękka wlać sok pomidorowy, ocet, wino oraz dodać listek laurowy. W drugim naczyniu zalać wrzątkiem szalotki, ostudzić , obrać z łusek i naciąć na krzyż ostrym nożem uważając by się nie rozpadły. Następnie rozgrzać na patelni masło, włożyć miękkie cebulki. Dusić chwilę i przełożyć je do naczynia z mięsem, wsypać dużą garść posiekanej pietruszki. Dusić nadal na bardzo małym ogniu przez 20 min. aż znacznie zmniejszy się ilość płynu. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.