grumko Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Kotlety w sosie grzybowym Składniki: 4 kotlety wykrojone z karkówki wieprzowej, schabu lub kotlety cielęce 250 g świeżych grzybów 1/4 szklanki masła 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana mała cebula 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 2 łyżeczki mąki 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/4 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki słodkiej śmietany Rozbić mięso na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Obsmażyć grzyby na maśle przez 3-4 minut. Zdjąć z patelni. Dodać oliwę do pozostałego na patelni masła i smażyć mięso przez ok. 2-3 minuty z każdej strony i zdjąć z patelni. Wsypać na patelnię cebulę i smażyć 2-3 minut. Wlać do cebuli wino, a następnie wsypać mąkę gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i dodać bulion. Zagotować ciągle mieszając. Dodać grzyby, sól i pieprz. Włożyć do sosu mięso. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykrywką na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok. 8-10 minut. Zdjąć z ognia. Do potrawy wmieszać śmietanę. Podgrzać na małym ogniu i podawać od razu. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 sosik rewelacyjny,zrobilam to danie tyle ze do sosu wrzucilam miesko pieczone poprzedniego dnia w piekarniku,wszystkim bardzo smakowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.