magdalenka_23 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 składniki: 0,5 kg ulubionego mięska mielonego 1 jajko jedna sucha bułka mleko do namoczenia bułki/ew. woda duża cebulka 0,5 kg pieczarek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz, sól, itp. olej do smażenia przygotowanie: obrane pieczarki należy drobno pokroić i udusić pod przykryciem z dodatkiem soli do smaku. cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. połowę należy dodać do mięsa a połowę do uduszonych pieczarek, to samo należy zrobić z natką pietruszki. przygotowujemy mięso, mieszając je z bułką, jajkiem i przyprawami. DO MIĘSA DADAJEMY O POŁOWĘ PORCJI SOLI, MNIEJ NIŻ ZAWSZE GDYŻ PIECZARKI ODDADZĄ SWOJĄ SÓL W TRAKCIE SMAŻENIA!!!! ja daję pół płaskiej łyżeczki soli. na dłoni rozpłaszczamy placek z mięsa na grubość 0,5 cm, na środek dodajemy czubatą łyżkę farszu pieczarkowego. należy złożyć dłoń do środka, a druga skleić brzegi kotlecika, kika razy obrucić go w dłoni, sprawdzając czy nigdzię nie prześwitują pieczarki. tak przygotowany kotlecik należy obtoczyć w bułce tartej - najlepiej utartej własnoręcznie - i na patelnię. smaży się go krócej niż normalnego mieloniaka. można je podać z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. kotleciki są rewelacyjne w smaku, do tego można zaskoczyć domowników :razz: gdyż z wieszchu wyglądają jak zwykły mieloniak. jeśli kotlety będą wędrowały na stół prosto z patelni, do farszu pieczarkowego można dodać garść utartego żółtego sera z podanych składników wyjdzie 5-6 sporych kotlecików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Robiłam te kotlecki wielokrotnie.Mogą być również obtoczone w mące,obsmażone i duszone w sosie np.pieczrkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 U mnie te kotlety robi się z grzybami z lasu. B.dobre <mniam> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.