Skocz do zawartości

Jak Obchodzić Się Z Czosnkiem


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Czosnek długo gotowany traci wyrazisty smak i zapach. Należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania, wtedy zachowuje swoje walory kulinarne. Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje. Czosnek jest znakomity z grilla. Zarumienione główki czosnku należy obrać ze skórki i rozsmarować na kromce chleba, również prosto z rusztu. Są wtedy miękkie i łatwo sie rozsmarowują. Jak się go zbyt długo gotuje, to również gorzknieje. Nie należy go więc zbyt wcześnie dodawać na przykład do barszczu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

to ja odświeżę ten temat i dorzucę kilka rad dotyczących czosnku:

1. obieranie czosnku z łupinek: gdy mamy zamiar wycisnąć czosnek najłatwiej jest pozbyć sie łupinek przez zgniecienie ząbka nożem lub ręką i wtedy łupinka zejdzie w przeciągu sekundy ;-) natomiast gdy chcemy mieć ładne i całe ząbki czosnku należy wstawić je na 15 sekund do mikrofalówki, łupinka powinna łatwo zejść...w kuchni żydowskiej bardzo często dodaje się czosnek w łupinkach, nawet całe główki

2. gdy wyciśniemy tudzież posiekamy zbyt dużo czosnku, możemy go śmiało przechować w słoiku po zalaniu go oliwą(ilością która "przykryje" nasz czosnek) potem zakręcamy słoik i mamy tydzień czasu na wykorzystanie go

3. robiąc sałatkę warto czasem natrzeć naczynie/miskę przekrojonym surowym ząbkiem czosnku, sałatka nasza będzie wtedy bardziej aromatyczna

4. nie wyrzucajmy kiełkującego czosnku, zamiast tego możemy posadzić go bardzo ciasno z innymi ząbkami czosnku w doniczce i potem wykorzystać odrastające zielone części na takich samych zasadach jak zwykłe ząbki czosnku

5. i teraz ostatnia "rada" która myślę może was zaskoczyć...sposób na pozbycie się zapachu czosnku z naszych dłoni po tym jak np. siekaliśmy czosnek (po prostu z nim pracowaliśmy) oto i on: przede wszystkim musimy umyć ręce (choc wiemy że to z reguły i tak nie usuwa zapachu czosnku) i następnie powinniśmy natrzeć ręce jakimkolwiek przedmiotem wykonanym ze stali nierdzewnej "Stainless steel". Stal nierdzewna zawiera nikiel który to świetnie pochłania zapach czosnku. Istnieją firmy które produkują takie "niby kostki" przypominające kształtem mydło wykonane właśnie ze stali nierdzewnej ale to dla raczej dla zawodowców...musimy sobie radzić inaczej...szukamy nierdzewnych noży lub, gdy posiadamy oczywiście, możemy wykorzystać nasz zlewozmywak który jest często wykonany ze stali nierdzewnej...

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj DE LARGE-dawno Cie nie było! Co do ostatniej porady-widziałam takie"stalowe mydełko"w katalogu KLUB DLA CIEBIE w cenie około 15zł i następnym razem chyba sobie zamówię takie coś. Mój mąż pracuje przy stali nierdzewnej i potwierdza jej właściwosci pochłaniania zapachów. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.