Skocz do zawartości

Kurczę Po Myśliwsku


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę po myśliwsku

Składniki:

1 kurczę,

10 dkg słoniny,

20 dkg wędzonego boczku,

2 cebule,

0.5 szkl. białego wytrawnego wina (zastępczo może być tyleż wody z octem winnym),

1 łyżka mąki,

0.5 szkl. śmietany,

20 zmielonych ziaren jałowca,

5 - 6 ziaren ziela angielskiego,

1 listek laurowy,

sól,

kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) oraz siekana natka pietruszki do smaku.

Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do brytfanny, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szkl.), zamknąć brytfannę i dusić ok 1 godziny.

Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje.

post-5244-1182755830_thumb.jpg

Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.

post-5244-1182755865_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.