grumko Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Jaja zapiekane ze śledziem Składniki: 6 jaj, 2 filety śledzi korzennych, 4 duże ziemniaki, 2 strąki papryki półtorej łyżki masła, łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, cebula, 3 łyżki tartego sera owczego np. oscypka, ziele angielskie, sól i pieprz Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przepołowić wzdłuż. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. Śledzie umyć ( jeśli zbyt słone-wymoczyć ) i podzielić na dzwonka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, sparzyć obrać, pokroić w kostkę. Łyżkę masła stopić, poddusić na nim cebulę i paprykę, wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić śmietaną, przyprawić solą, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwami ziemniaki, jaja i śledzie, polać sosem, posypać serem i zapiekać 15 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia35 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Pyszności cała rodzina się zajadała, do przepisu użyłam śledzi Contimax a wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.