Skocz do zawartości

Zimny Torcik


Kaka 79

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (na 1/2 litra mleka) 4 żółtka 2 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła paczka podłużnych biszkoptów 2-3 opakowania galaretki 2 łyżeczki kakao owoce (truskawki, borówki, maliny,...), rodzynki Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie wymieszać z mlekiem, wlać do utartych żółtek i mieszająć dobrze zagotować. Masło utrzeć z zimnym budyniem (nie zrażajcie się jak w czasie ucierania masy będzie wrażenie jakby masa się ważyła, dalej dodawajcie krem budyniowy i będzie ok). Połowę kremu włożyć do tortownicy, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Masę kakaową ułożyć na białej, w masę pionowo powtykać biszkopty, ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polecam gorąco ten torcik, jest lekki, nie ma w nim dużo tłuszczu a sezon owocowy w pełni. Smacznego!!! Kaśka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię różnie. Czasami nic nie kładę na dno, tylko biszkopty (dużo biszkoptów) wbijam pionowo w masę - wtedy tortownicę wykładałam folią spożywczą. Robię też w ten sposób, że dno wykładałam biszkoptami lub upieczonym biszkoptem - ten sposób z biszkoptem polecam najbardziej, ale jest wtedy więcej pracy, chyba ze kupi sie gotowy biszkopt :razz: Pozdrawiam Kaśka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam prosze przesłać odpowiedz na email :[email protected]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam

Przepraszam, że nie napisałam - ja daję lekko ściętą galaretkę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem?

Ja nie zagotowuję wcześniej mleka, tylko mieszam mleko z bydyniami i utartymi z cukrem żółtkami i wtedy całośc zagotowuję cały czas mieszając, a później tak jak pisałam w przepisie - zimny krem budyniowy ucieram z masłem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam

Tak jak pisałam 2 i 1/2 szkl. mleka na wszystkie budynie - to ma być gęsty krem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.