Skocz do zawartości

Galaretka Z Agrestu


wiola344

Rekomendowane odpowiedzi

:wink:  2-3 kg agrestu  może być niedojrzały ,albo pół dojrzały ,albo bardzo dojrzały - 1,5 kg cukru Ja daje agrest do sokownika zasypuje cukrem i robie sok,jak ktoś niema sokownika można przez sokowirówkę ale jaki ten sok będzie niewiem , do soku dosypuje jeszcze ok 0,5 kg cukru i gotuje na bardzo wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć , można zamiast normalnego cukru dodać cukier żelujący też 0,5 kg wtedy będzie trochę szybciej, ale zanim doda się żelujący to ten sok powinien się pogotować jakąś godzinę i z cukrem już tylko chwilę ,najlepiej sprawdzać kroplą na tależu ochłodzonym zimną wodą ,jak szybko ponim nie spływa to jest dobre ,zlewam gorące do słoiczków i odrazu zakręcam i dnem do góry już ich nie pasteryzuje . Dokładnego czasu niepodaję bo rzadko patrze na czas ile co się robi ,poprostu na wyczucie i wygląd. Ale galaretka jest pyszna i jak stoi  np.w lodówce tojest bardzo gęsta . :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink:  Ja zazwyczaj robię z agrestu galaretkę, bo żadnych innych przetworów z niego nikt niechce jeść ,też robiłam z wiśni ,ale zamało cukru dałam i była trochę rzadka , ale  bardzo smaczna,lub też mieszam owoce dodaje jabłka do agrestu lub wiśnie z jabłkami,  super smak polecam wypróbować :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.