wiola344 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 :wink: 2-3 kg agrestu może być niedojrzały ,albo pół dojrzały ,albo bardzo dojrzały - 1,5 kg cukru Ja daje agrest do sokownika zasypuje cukrem i robie sok,jak ktoś niema sokownika można przez sokowirówkę ale jaki ten sok będzie niewiem , do soku dosypuje jeszcze ok 0,5 kg cukru i gotuje na bardzo wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć , można zamiast normalnego cukru dodać cukier żelujący też 0,5 kg wtedy będzie trochę szybciej, ale zanim doda się żelujący to ten sok powinien się pogotować jakąś godzinę i z cukrem już tylko chwilę ,najlepiej sprawdzać kroplą na tależu ochłodzonym zimną wodą ,jak szybko ponim nie spływa to jest dobre ,zlewam gorące do słoiczków i odrazu zakręcam i dnem do góry już ich nie pasteryzuje . Dokładnego czasu niepodaję bo rzadko patrze na czas ile co się robi ,poprostu na wyczucie i wygląd. Ale galaretka jest pyszna i jak stoi np.w lodówce tojest bardzo gęsta . :roll: Cytuj
basga Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Przywołałaś wspomnienia....pamiętam jak moja mama robiła galaretki wiele lat temu,mnie najbardziej smakowała akurat porzeczkowa. Cytuj
wiola344 Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 :wink: Ja zazwyczaj robię z agrestu galaretkę, bo żadnych innych przetworów z niego nikt niechce jeść ,też robiłam z wiśni ,ale zamało cukru dałam i była trochę rzadka , ale bardzo smaczna,lub też mieszam owoce dodaje jabłka do agrestu lub wiśnie z jabłkami, super smak polecam wypróbować :roll: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.