grumko Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Warzywne cannelloni Swego czasu testowałem cannelloni według przepisu zamieszczoengo przez elmo_23. bardzo nam smakowało, więc wróciliśmy to tematu cannelloni, ale w wersji warzywnej, która również nam przypadła do gustu Składniki: opakowanie rurek cannelloni 225 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 drobno posiekane dymki 2 cienko pokrojone pory 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 posiekany pęczek szpinaku - akurat nie udało nam się kupić, więc dodaliśmy paczkę mrożonego 200 g odsączonego sera ricotta - ja dodałem opakowanie 250 g serka mascarpone 300 g kukurydzy z puszki, zmielonej w malakserze 2 łyżki mielonej papryki Sos pomidorowy 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 posiekana cebula, 200 g przecieru pomidorowego - 1 słoiczek 1 szklanka wytrawnego białego wina, 1 szklanka mleka, bazylia, oregano sól, pieprz Podgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy czosnek, dymkę, pory i smażymy na małym ogniu przez 4 min, aż pory zmiękną. Dodajemy paprykę i szpinak, smażymy dalsze 3 min. Odlewamy płyn. Przekładamy warzywa do dużej miski, dodajemy ser ricotta, kukurydzę i sproszkowaną paprykę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Łyżeczką nakładamy nadzienie do rurek. Rurki umieszczamy ciasno obok siebie w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu. Odstawiamy. Przygotowujemy sos: podgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy cebulę i smażymy, mieszając 3 min. Dodajemy przecier pomidorowy i wino, dusimy na wolnym ogniu 4 min. Dodajemy mleko i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Polewamy rurki sosem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni lub dopóki ciasto nie będzie miękkie, a ser złoty. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Ala ja lubię takie jedzenie aż ślinka leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.