magdalenka_23 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 25 dkg pieczarek marchewka papryka 30 dkg sera żółtego sos boloński w słoiczku "łowicz" paczka makaronu (świderki, penne lub inne duże formy) kubeczek gęstej śmietany czosnek koperek sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, olej do smażenia przygotowanie: zaczynamy od wstwienia lekko osolonej wody na makaron. podduszamy pokrojone w talarki lub utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki, gdy odparują ściągamy z patelni i wrzucamy mięsko, smażymy bez przypraw. do podsmażonego mięsa dodajemy sos boloński a następnie utartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w cieńkie słupki paprykę (kolor wedle uznania, ja daję zieloną dla kontrastu, ewentualnie żółtą) i uduszone wcześniej pieczarki. całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 8-10 minutek pod przykryciem. makaron gotujemy aldente. na patelni podgrzewamy śmietankę, dodając do niej czosnek do smaku (ja daję dwa, trzy ząbki), łyżkę posiekanego koperku, soli do smaku i ziół prowansalskich. chwilkę gotujemy żeby wszystkie smaczki z ziół przeszły do śmietany. ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z sosem śmietanowym i mieszamy. w żarodpornym naczyniu układamy cieńkie warstwy makaronu, później "farszu mięsnego", a na to odrobina utartego sera. aż do wykończenia składników. ponieważ w zapiekance nie ma nic surowego, podpiekamy ją około 25 minut pod przykryciem w temp. 180 C, tak aby składniki się podgrzały. i gotowe.....życzę smacznego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 hmm... brzmi smacznie... Jak tylko miną upały napewno zrobie tę zapiekankę. ;) Już mi ślinka cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryśka2308 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Oj coś czuję że zrobię tą zapiekanke na obiadek mmm :P dam znac jak smakowala, chociaz niewątpie w to że będzie pyszna :P pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.