Skocz do zawartości

Rafaello - Migdały I Kokosy Z Budyniem Na Krakersach :)


Gość justytka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość justytka

od razu zaznaczam, że przepis nie jest mój, dostałam go dawno temu od koleżanki. połączenie słonych krakersów i budyniu może się wydawać niesmaczne, ale gwarantuje, że będzie to najlepsze ciasto jakie jedliście w życiu ;)

Dołączona grafika

Składniki:

- 1 litr mleka,

- 100g cukru,

- 2 budynie waniliowe (najlepiej Delecty),

- 1/2 olejku waniliowego,

- 500g wiorkow kokosowych,

- 3 paczki słonych krakersow (lajkonik)

- 1 kostka margaryny (Kasia).

* paczka migdałów (opcjonalnie)

Dołączona grafika

Jak przyrządzić?

Gotujemy budyn z cukrem. Po zagotowaniu odstawiamy az stezeje. Do duzego naczynia wrzucamy Kasie i drobno siekamy, dodajemy stezony budyn (konsystencja nie powinna byc zbyt gesta) i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze olejek waniliowy i dosypujemy wiorki kokosowe (okolo 400g). Po przygotowaniu masy wykladamy blache folia aluminiowa (nie trzeba ale lepiej sie ciasto wyjmuje). Kladziemy warstwe krakersow i zalewamy 1-2 cm powloke masy, powtarzamy to az do konca masy na wierzchu powinna byc masa. Posypujemy gore reszta wiorkow i gotowe. Teraz nalezy wstawic ciasto do lodowki na okolo 3-4 h. Po tym czasie mozna konsumowac (polecam lezakowanie ciasta w lodowce przez 1 dzien wtedy krakersy przejda masa).

Jezeli chodzi o lepkosc masy. Troche wieksza ilosc wiorkow i gęsty budyn powoduja bardziej tega mase. Czym chlodniejsze otoczenie w lodowce, tym bardziej gęsta masa. Niektórzy dodają do budyniu adwocat. Ja proponuję sparzyć migdały i dodałać je do kazdej porcji po jednym, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.