Skocz do zawartości

Aniołek


maria02

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

2 jajka

0.5 szkl śmietany kwaśnej

0,5 szkl cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

50 dag mąki pszennej

pół kostki margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać ze szkl mąki i proszkiem i dodować na przemian zmiksowaną masę i pozostałą mąkę. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.

Krem:

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

budyń śmietankowy lub waniliowy (mały)

szklanka śmietany

3 szkl mleka

szklanka cukru

margaryna

Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną i, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Udekorować kawałkami galaretki lub polać polewą.

Naprawdę polecam. Ciasto jest lepsze na drugi dzień, kiedy placki zmiękną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

,Mario wczoraj zrobiłam ciasto i potwierdzam , jest bardzo delikatne i pyszniutkie .Wczoraj placki były jeszcze nieco twarde ale to nie przeszkadzało moim łasuchom, a na dziś zostało nam pół blaszki, po obiedzie skosztujemy ;) Ciacho przygotowuje się w miarę szybko, a masę jeszcze szybciej. Wierzch posypałam jednym pokruszonym plackiem i kakao.Polecam bo naprawdę pyszny. Ciacho oceniam na 5 .Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to mój przepis na Aniołka ciasto 2 jajka 1/2 szk. śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1/2 szk. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 dkg. mąki [ok. 4 szk.] z tego upiec 4 placki Masa 3 szk. mleka 1 szk. cukru 1 kostka masła roślinnego 2-3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 mąki pszennej 1 szk. śmietany 2 cukry waniliowe Wszystkie składniki połączyć wymieszać i zagotować . Gorącym budyniem przekładać placki. Wierzch ciasta posmarować budyniem i posypać obficie wiórkami kokosowymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.