Skocz do zawartości

Szarlotka


Katarzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Znając moje ( nie ) upodobania do kruchego ciasta ( wole ciasta proszkowe ) Ciocia dała mi ten przepis i znowu polubiłam szarlotkę :) Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha. ;) 4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany. Wykładamy masę na formę. 2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru. Wykładamy gorące jabłka na ciast. Kruszonka około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki. Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180* Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy. Serdecznie polecam i życzę smacznego :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie ciasto siedzi w piekarniku, nie mogłam się powstrzymać żeby nie wypróbować tego przepisu, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.Tylko mam nadzieję że jabłka mi nie opadną na spód bo nie miałam świeżych tylko w słoikach starte na tarku ale myślę że będzie dobrze, ładnie rośnie później napiszę jaki wyszedł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.