Klamerka Opublikowano 28 Lipca 2007 Zg艂o艣 Opublikowano 28 Lipca 2007 Przepis znalaz艂am w "Zwierciadle" (chyba czerwcowym) i troszk臋 zmieni艂am ;) Ale te modyfikacje wysz艂y na dobre, bo zupa jest smakowita! :) -1 kg marchwi -2 艂y偶ki sto艂owe oliwy z oliwek -1-2 cebule -艂y偶ka drobno posiekanego/ startego korzenia imbiru -艂y偶eczka curry -pomidory w puszce (du偶a puszka-800 g) -50 g ry偶u -1 litr bulionu -s贸l, pieprz Marchew umy膰, obra膰 i starkowa膰 w plastry. Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w plasterki. W garnku rozgrza膰 oliw臋, wrzuci膰 cebul臋, i sma偶y膰 kilka minut a偶 zmi臋knie. W贸wczas doda膰 do cebuli ry偶 (suchy, nieugotowany), imbir i curry. Pogotowa膰 minut臋 mieszaj膮c. Do艂o偶y膰 marchew, wla膰 bulion. Po kilki minutach gotowania do艂o偶y膰 pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalew膮), przyprawi膰, doprowadzi膰 do wrzenia. Gotowa膰 oko艂o 20minut a偶 ry偶 i marchew b臋d膮 mi臋kkie. W orginalnym przepisie proponowano przed podaniem zup臋 posypa膰 posiekanymi listkami mi臋ty. Ja akurat jej nie mia艂am, ale za to do zupy podczas gotowania doda艂am troszk臋 艣wie偶ej bazylii i oregano. Smacznego!! :razz: Cytuj
basga Opublikowano 28 Lipca 2007 Zg艂o艣 Opublikowano 28 Lipca 2007 Moja babcia gotowa艂a zup臋 z marchwi,smakowa艂a mi bardzo,tyle 偶e tamta by艂a z ziemniakami. Cytuj
Klamerka Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 29 Lipca 2007 A wiesz, 偶e nawet nie pomy艣la艂am 偶eby doda膰 ziemniaki? Mo偶e dlatego, 偶e u nas rzadko bywa tak, 偶e ziemniaki s膮 w domu, "pod r臋k膮". Ale pomys艂 niez艂y, trzeba b臋dzie wypr贸bowa膰 ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.