Gość Curly Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Hej. Potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego. Planuje zrobić lasagne, ale wolałabym przygotować sos boloński i beszamelowy dzień wcześniej, żeby później robota w kuchni zajęła mi mniej czasu. Zastanawiam się tylko czy po dobie w lodówce te sosy nie stracą na smaku? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam! Cytuj
iwona30 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Sos baszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szkl mleka troszkę soli gałka muszkatałowa vegeta do smaku Masło roztopić dadać mąkę nie rumienić, wlać mleko mieszać aż zgęstnieje dodać przyprawy. Cytuj
monia79 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Curly sos boloński nie straci na smaku. Beszamelowy sos najlepiej jest zrobić przed robieniem lasagne a to dlatego ze zgestnieje ci jesli użyjesz go dzień później. Beszamel robi się łatwo i szybko. Przepis masz powyżej, tylko że do prawdziwego beszamelu nie dodaje się vegety. Ale to rzecz gustu i kwestia czy ktos lubi modyfikację. Dla mnie beszmel to masło mąka mleko gałka i trochę soli i wyszystko. Powodzenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.