Skocz do zawartości

Sernik Reni


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

Kruche:

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki,

1/2 kostki masła,

3 żółtka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szklanki cukru pudru,

2 łyżki śmietany

1 cukier wanilinowy

Ser:

1,6 kg twarogu tłustego (ale nie z wiaderka)

2,2 szklanki cukru drobnego (do pieczenia)

14 jajek

34 dag masła lub Kasi

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

aromat

bakalie

Kruche: mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników i zarobić nożem. Szybko zlepić produkty (nie wyrabiać długo ręką, bo się „zaciągnie” i będzie niesmaczne). Wstawić na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować. Wyłożyć na blaszkę o wysokich brzegach i podpiec na złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser i piec około 50 minut w temperaturze 160 - 170 st.

Ser.

Zmielić 2 razy lub raz przez sitko do pasztetu. Tłuszcz roztopić i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek i ukręcić kogel - mogel z żółtek i cukru. Gdy cukier się rozpuści wlewać po trochę letni tłuszcz stale ucierając. Utarte żółtka dodawać porcjami do twarogu i ucierać mikserem. Gdy masa jest jednolita i puszysta dodać mąkę, aromat i bakalie i jeszcze ucierać. Ubić pianę z białek dodając sporą szczyptę soli. Gdy piana jest sztywna i po odwróceniu miski nie wypada z niej dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony biszkopt lub kruche, wyrównać powierzchnię i piec w 160 stopniach około 50 minut włączając grzałki góra i dół. Po tym czasie wyłączyć temperaturę, ale zostawić ciasto jeszcze przez około 10 minut, nie otwierając piekarnika. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Zdjęcie na smacznym extra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, przepraszam, zgubiłam gdzieś 1 szklankę :-D. Już poprawiłam. Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.