Skocz do zawartości

Pączki tradycyjne


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szkl. mleka, 10 żółtek, 4 pełne łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 kieliszek rumu, olejek waniliowy, konfituey lub twarda marmolada, olej do smażenia. Mąkę wygrzać i przesiać do miski, zrobić zagłębienie, zrobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 lyżki cukru i wlać rozczyn w zagłębienie. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią. Wlać na nie wrzące mleko ciągle mieszając. Wystudzić do temperatury ok 30st.(tak, aby nie zaparzyły sie drożdże).Wlać do miski z mąką. Dodać stopione i przestudzone masło i rum. Wyrabiać drewnianą gałką. Zostawić do wyrośnięcia, powinno zwiększyć swoją objętość ok.3 razy. Na talerz wysypać grubą warstwę mąki, łyżką nabierać ciasto i wrzucać do tej mąki. Formować pączki. Jeżeli mamy twardą marmoladę- wkładamy ją do pączków przed pieczeniem, jeżeli konfitury-nadziewamy pączki po upieczeniu. Wychodzi ok. 60-70 pączków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.