grumko Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Klops z płatkami owsianymi SKŁADNIKI: 70 dag mieszanego mięsa mielonego, 4 jajka, 3/4 szklanki soku pomidorowego, 3/4 szklanki płatków owsianych, 2 cebule, 2 łyżki margaryny, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i przełożyć do dużej miski. Dodać sok pomidorowy rozprowadzony w 3/4 szklanki wody, jajko, płatki owsiane, cząber, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać mięso i starannie wyrobić na jednolitą masę. 3 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z skorupek. Na kawałku folii aluminiowej rozłożyć mięso, nadać mu kształt prostokąta. Na środku umieścić jajka jedno za drugim i zwinąć placek formując klops. Długą wąską foremkę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i włożyć klops. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut. Gotowy przestudzić i pokroić. Ja zamiast cząbru dodałem łyżeczkę czubricy czerwonej. Dodatkowo do tego typu dań lubię dodawać 2-3 pokrojone frankfuterki - uzyskuje się wtedy świetny lekko podwędzany smaczek :grin: Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.