Skocz do zawartości

Kotleciki Z Dorsza Po Grecku - Bakaliaros Kroketakia


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Kotleciki z dorsza po grecku - Bakaliaros kroketakia

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia grecko - polska i polsko - grecka dla początkujących"

SKŁADNIKI: 70 dag filetów z dorsza, 0,7 szklanki bułki tartej, 2 ugotowane ziemniaki, 1 jajko, 1 mała cebula, mąka do panierowania, olej do smażenia.

Sos: 1 mała pietruszka, ćwierć średniej wielkości selera, 1 duża marchew, 3 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 200 ml puree lub przecieru pomidorowego, cukier, sól i pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Pietruszkę, seler, marchew kroimy w cienkie słupki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i cukrem. Dorsza przesmażamy krótko na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy bułkę tartą, rozgniatamy ziemniaki, jajko i cebulę. Formujemy z masy rybnej małe, 3-4 centymetrowe podłużne krokieciki, panierujemy je w mące i smażymy w głębokim tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z pomidorowym sosem.

post-5244-1187596766_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.