Skocz do zawartości

Kurczak Kapama - Koto Kapama


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak kapama - Koto kapama

Druga z zakupionych ostatnio książek kulinarnych to "Kuchnia grecko - polska i polsko - grecka dla początkujących" i właśnie z niej pochodzi przepis na tego kurczaka.

SKŁADNIKI: 1,5 - 2 kurczaka w porcjach, pół kostki masła, 1 duża drobno pokrajana cebula, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pół litra puree lub przecieru pomidorowego, 1 puszeczka koncentratu pomidorowego, pół kilograma makaronu (najlepiej kolanek) 15 dag tartego żółtego sera, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka cukru

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, rozgrzewamy masło w brytfannie (zostawiamy 2 łyżki do polania makaronu) i obsmażamy go ze wszystkich stron, żeby nabrał złotego koloru. W rondlu smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory (przecier i koncentrat), szklankę wody, sól, pieprz, cukier, cynamon, liść laurowy i tym sosem polewamy kurczaka. Przykrywamy brytfannę i dusimy kurczaka 40 minut. Gotujemy makaron, polewamy stopionym masłem, wykładamy na duży półmisek, na którym obok podamy kurczaka, a wszystko posypujemy tartym serem.

post-5244-1187596879_thumb.jpg post-5244-1187596900_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.