grumko Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Kurczak kapama - Koto kapama Druga z zakupionych ostatnio książek kulinarnych to "Kuchnia grecko - polska i polsko - grecka dla początkujących" i właśnie z niej pochodzi przepis na tego kurczaka. SKŁADNIKI: 1,5 - 2 kurczaka w porcjach, pół kostki masła, 1 duża drobno pokrajana cebula, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pół litra puree lub przecieru pomidorowego, 1 puszeczka koncentratu pomidorowego, pół kilograma makaronu (najlepiej kolanek) 15 dag tartego żółtego sera, sól, pieprz, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka cukru SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, rozgrzewamy masło w brytfannie (zostawiamy 2 łyżki do polania makaronu) i obsmażamy go ze wszystkich stron, żeby nabrał złotego koloru. W rondlu smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory (przecier i koncentrat), szklankę wody, sól, pieprz, cukier, cynamon, liść laurowy i tym sosem polewamy kurczaka. Przykrywamy brytfannę i dusimy kurczaka 40 minut. Gotujemy makaron, polewamy stopionym masłem, wykładamy na duży półmisek, na którym obok podamy kurczaka, a wszystko posypujemy tartym serem. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 :( Bardzo ,bardzo ciekawy ten przepisik i trochę podobny do kurczaka po bułgarsku,ale napewno go wypróbuje jeszcze w tym tygodniu :) :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.