Skocz do zawartości

Chałwa – Chalwas Sto Furno


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Chałwa – Chalwas Sto Furno

Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni"

SKŁADNIKI: 5 dag mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, duża szczypta soli, 25 dag grysiku, 12 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 25 dag cukru, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka, skórka cytrynowa; syrop: 75 dag cukru, 3/4 szklanki wody, 3 goździki, kawałek cynamonu.

SPOSÓB WYKONANIA: Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać z grysikiem, dodać drobno pokrajane orzechy. Utrzeć na krem masło z cukrem, dodać ubite jajka i starannie wymieszać. Mieszając dodawać po trochu porcjami mąkę z dodatkami oraz mleko. Po dodaniu każdej porcji rozmieszać masę aby była gładka. Na końcu dodać startą skórkę cytrynową. Wyłożyć ciasto do kwadratowego naczynia 25x25 cmi wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 min. Przyrządzić syrop, gotując przez 5 minut wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gorącym syropem polać ciasto bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Zostawić do ochłodzenia, pokrajać w kwadraty. Można podawać z bitą śmietaną.

post-5244-1188204320_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.