Gość Anka33 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam wszystkich serdecznie!!!!! Dziś chciałabym zaprezentować doskonały przepis na jedyne w swoim rodzaju ciasto na specjalne okazje np. niespodzianka dla rodziców Składniki: 80 dag mąki 15 dag cukru 6 dag masła 10 dag drożdży 5 jaj 10 szt, "krówek" 2 duże gruszki Cukier puder Sposób przyrządzenia: Wyciągnij z szafki stolnice rozsyp na niej mąkę następnie wbij w to jajka i dodaj wszelkie składniki wszystko posyp mąką nie mieszaj i pozostaw w lodówce przez dwie godziny wywoła to reakcje w drożdżowcach które zaczną pracować będziemy mieli kruche i puszyste ciasto. Minęły dwie godziny wyciągnij ciasto z lodówki i wymieszaj wszystkie składniki !!! następnie postaw wszystko na parapecie w nasłonecznionej części domu przede wszystkim skorzystaj z generalnej zasady a mianowicie daj ciastu oddychać. Teraz zajmijmy się gruszkami aby nie wystąpiło zjawisko zakalca należy posypać pokrojone gruszki mąką i dokładnie wymieszać !!! Krówki: Pewnie zastanawiasz się poco one, ale to one są sercem tego ciasta!!! Włóż je do garnuszka razem z masłem i mieszaj aż do rozpuszczenia. Karmel będzie naszą polewą!!! Podziel ciasto na dwie części rozłóż pierwszą część na blachę pokryj ją gruszkami następnie nakryj następną warstwą ciasta i polej polewą!!!! Robiłam to ciasto wiele razy i zawsze wychodzi przepyszne i zawsze udawało mi się zaskakiwać całą moją rodzinę !!!! Napiszcie proszę czy ciasto wam wyszło!!! :grin: :grin: :grin: Cytuj
Selena Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witaj, czegoś tu nie rozumiem, polać ciasto przed pieczeniem tą polewą z krówek czy dopiero po upieczeniu? A w ogóle czy je piec?:grin: nie no żart, jak długo pieczemy i w ilu stopniach? Pozdrawiam cieplutko...a przepis nie powiem, imponujący. Cytuj
minia51 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Drożdże... i do lodówki? Pytanie 2. Czy ważysz mąkę czy tak mniej więcej ale ok. 80 dkg. Jaką konsystencję ma surowe ciasto, podobne do kruchego czy drożdżowego? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi