Gość Anka33 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam wszystkich serdecznie!!!!! Dziś chciałabym zaprezentować doskonały przepis na jedyne w swoim rodzaju ciasto na specjalne okazje np. niespodzianka dla rodziców Składniki: 80 dag mąki 15 dag cukru 6 dag masła 10 dag drożdży 5 jaj 10 szt, "krówek" 2 duże gruszki Cukier puder Sposób przyrządzenia: Wyciągnij z szafki stolnice rozsyp na niej mąkę następnie wbij w to jajka i dodaj wszelkie składniki wszystko posyp mąką nie mieszaj i pozostaw w lodówce przez dwie godziny wywoła to reakcje w drożdżowcach które zaczną pracować będziemy mieli kruche i puszyste ciasto. Minęły dwie godziny wyciągnij ciasto z lodówki i wymieszaj wszystkie składniki !!! następnie postaw wszystko na parapecie w nasłonecznionej części domu przede wszystkim skorzystaj z generalnej zasady a mianowicie daj ciastu oddychać. Teraz zajmijmy się gruszkami aby nie wystąpiło zjawisko zakalca należy posypać pokrojone gruszki mąką i dokładnie wymieszać !!! Krówki: Pewnie zastanawiasz się poco one, ale to one są sercem tego ciasta!!! Włóż je do garnuszka razem z masłem i mieszaj aż do rozpuszczenia. Karmel będzie naszą polewą!!! Podziel ciasto na dwie części rozłóż pierwszą część na blachę pokryj ją gruszkami następnie nakryj następną warstwą ciasta i polej polewą!!!! Robiłam to ciasto wiele razy i zawsze wychodzi przepyszne i zawsze udawało mi się zaskakiwać całą moją rodzinę !!!! Napiszcie proszę czy ciasto wam wyszło!!! :grin: :grin: :grin: Cytuj
Selena Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witaj, czegoś tu nie rozumiem, polać ciasto przed pieczeniem tą polewą z krówek czy dopiero po upieczeniu? A w ogóle czy je piec?:grin: nie no żart, jak długo pieczemy i w ilu stopniach? Pozdrawiam cieplutko...a przepis nie powiem, imponujący. Cytuj
minia51 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Drożdże... i do lodówki? Pytanie 2. Czy ważysz mąkę czy tak mniej więcej ale ok. 80 dkg. Jaką konsystencję ma surowe ciasto, podobne do kruchego czy drożdżowego? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.