justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Makowiec królewski (przepyszne) 40 dag mąki 25 dag cukru 5 jaj szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oranżady 1 szklanka oleju cukier waniliowy Masa makowa: 30 dag maku ¾ szklanki cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki bułki tartej budyń śmietankowy olejek migdałowy Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Olej, cukier i mąkę dokładnie wymieszać. Dodawać po żółtku i mieszać. Dodać oranżadę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając gotujemy ok. 15 minut do odparowania wody. Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego żółtka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, bułkę tartą, budyń, mieszamy i dodajemy pianę z białek. Na blachę kładziemy pergamin i smarujemy go tłuszczem, wykładamy połowę ciasta, na ciasto kładziemy mak, w taki sposób, aby utworzyły się z niego stożki. Na górę nakładamy pozostałe ciasto i pieczemy w temp. 200°C na złoty kolor ok. 1 godziny. Ciasto piaskowe z makiem 1 kostka masła 1 szklanka cukru 10 łyżek (czubatych) mąki (20 dag) 5 łyżek (czubatych) mąki ziemniaczanej (10 dag) 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 8 dag biszkoptów (kruchych) 6 dag zmielonego maku 2 łyżki cukru 2 łyżki masła lub margaryny 1 jajko Przygotować masę makową: w rondlu zagotować 1/3 szklanki wody z cukrem, przestudzić. Biszkopty zemleć, połączyć z makiem. Zalać ciepłą słodka wodą, dodać tłuszcz i jajko. Całość wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Przyrządzić ciasto piaskowe: tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wsypać z solą do masy. Dodać jajka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać po łyżce do masy, nie przerywając ucierania. Formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać 2/3 ciasta do formy. Ostrożnie przełożyć makowe nadzienie, przykryć resztą ciasta wbić widelec w środek masy (musi dojść do dna). Delikatnie przesunąć nim od środka w kierunku krótszych boków foremki. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 i ¼ godziny w temp. 175°C. Zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Ciasto z kulkami makowymi 5 jajek 25 dag cukru pudru 25 dag mąki ½ k. margaryny ½ k. masła śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z ½ cytryny ½ szk. mleka 1 cukier waniliowy 20 dag maku 1 łyżka cukru bakalie (rodzynki, migdały) zapach migdałowy Mak namoczyć w ¼ szk. mleka i przekręcić przez maszynkę 3x. Skręcony mak wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 jajkiem, bakaliami. Dodać zapach migdałowy (zgodnie z proporcją na op.). Z tak przygotowanej masy uformować małe kulki. (Aby z maku łatwiej było formować kulki – przy pomocy 2 łyżeczek – można dodać miód lub powidła śliwkowe) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jednolitą masę, dodając po 1 żółtku. Do masy dodać mąkę z proszkiem, pozostałą część mleka, sok z cytryny i ubitą pianę. 5°Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wyłożone ciasto ułożyć kulki makowe w różnych odstępach. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu polać polewą. Ciasto kroić w kwadraty tak, aby w każdym kwadracie była 1 kulka makowa. Makowiec po cygańsku (uwielbiam go) 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 30 dag maku 1 szk. mleka 8 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duża paczka biszkoptów 2 galaretki polewa czekoladowa Masa: 3 jajka ½ szk. cukru 1 masło Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, wlać mleko, dodać roztopiony miód, zmielony mak i ubitą z 8 białek pianę, mąkę, kakao oraz sodę i dokładnie wymieszać. Wlać do formy i upiec w piekarniku. 3 jajka bić na parze z ½ szk. cukru. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną, wymieszać. Placek przekroić na pół, posmarować masą, ułożyć biszkopty, zalać przygotowaną galaretką, przykryć pozostałą połową ciasta (delikatnie docisnąć). Polać polewą. Piegus 25 dag margaryny 5 jajek 1 ½ - 2 szk. mąki 1 szk. maku 1 szk. mleka 1 szk. cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy bakalie Mleko zagotować z makiem i margaryną mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ciepłą jeszcze masą makową i mąką z proszkiem. Dodać bakalie oraz ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 45 min. w temp. 175ºC. Upieczone ciasto polać lukrem lub dowolną polewą. Żołądek 2 szk. mąki ¾ szk. maku margaryna 6 jajek 6 łyżek oleju 1 ½ szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 1 łyżka kisielu cytrynowego Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej części oddzielić ⅓. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej – średniej – wsypać kakao i wymieszać, a najmniejszą wymieszać z kisielem. Formę (30x30 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 - 200ºC. Strucla makowa Porcja na 4 makowce Ciasto: 1 kg mąki 12 dag drożdży ¾ kostki rozpuszczonego masła 2 żółtka 2 jajka sól olejek zapachowy ¾ szk. cukru Masa makowa: ½ kg maku ½ paczki herbatników 1 jajko 1 szk. cukru olejek migdałowy 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżka dżemu orzechy, migdały, rodzynki Mak zalać wodą 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 – 10 godz. Mak odcisnąć, przekręcić 3x przez maszynkę do mięsa. Dodać przekręcone przez maszynkę herbatniki i pozostałe składniki. Masę makową rozsmarować na wyrośniętym, rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.