Skocz do zawartości

Makowce


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Makowiec królewski (przepyszne)

40 dag mąki

25 dag cukru

5 jaj

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki oranżady

1 szklanka oleju

cukier waniliowy

Masa makowa:

30 dag maku

¾ szklanki cukru

½ kostki masła

2 jajka

½ szklanki bułki tartej

budyń śmietankowy

olejek migdałowy

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Olej, cukier i mąkę dokładnie wymieszać. Dodawać po żółtku i mieszać. Dodać oranżadę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy.

Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając gotujemy ok. 15 minut do odparowania wody. Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego żółtka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, bułkę tartą, budyń, mieszamy i dodajemy pianę z białek.

Na blachę kładziemy pergamin i smarujemy go tłuszczem, wykładamy połowę ciasta, na ciasto kładziemy mak, w taki sposób, aby utworzyły się z niego stożki. Na górę nakładamy pozostałe ciasto i pieczemy w temp. 200°C na złoty kolor ok. 1 godziny.

Ciasto piaskowe z makiem

1 kostka masła

1 szklanka cukru

10 łyżek (czubatych) mąki (20 dag)

5 łyżek (czubatych) mąki ziemniaczanej (10 dag)

4 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa makowa:

8 dag biszkoptów (kruchych)

6 dag zmielonego maku

2 łyżki cukru

2 łyżki masła lub margaryny

1 jajko

Przygotować masę makową: w rondlu zagotować 1/3 szklanki wody z cukrem, przestudzić. Biszkopty zemleć, połączyć z makiem. Zalać ciepłą słodka wodą, dodać tłuszcz i jajko. Całość wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Przyrządzić ciasto piaskowe: tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wsypać z solą do masy. Dodać jajka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać po łyżce do masy, nie przerywając ucierania.

Formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać 2/3 ciasta do formy. Ostrożnie przełożyć makowe nadzienie, przykryć resztą ciasta wbić widelec w środek masy (musi dojść do dna). Delikatnie przesunąć nim od środka w kierunku krótszych boków foremki.

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 i ¼ godziny w temp. 175°C. Zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce.

Ciasto z kulkami makowymi

5 jajek

25 dag cukru pudru

25 dag mąki

½ k. margaryny

½ k. masła śmietankowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z ½ cytryny

½ szk. mleka

1 cukier waniliowy

20 dag maku

1 łyżka cukru

bakalie (rodzynki, migdały)

zapach migdałowy

Mak namoczyć w ¼ szk. mleka i przekręcić przez maszynkę 3x. Skręcony mak wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 jajkiem, bakaliami. Dodać zapach migdałowy (zgodnie z proporcją na op.). Z tak przygotowanej masy uformować małe kulki. (Aby z maku łatwiej było formować kulki – przy pomocy 2 łyżeczek – można dodać miód lub powidła śliwkowe)

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jednolitą masę, dodając po 1 żółtku. Do masy dodać mąkę z proszkiem, pozostałą część mleka, sok z cytryny i ubitą pianę. 5°Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wyłożone ciasto ułożyć kulki makowe w różnych odstępach. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu polać polewą. Ciasto kroić w kwadraty tak, aby w każdym kwadracie była 1 kulka makowa.

Makowiec po cygańsku (uwielbiam go)

15 dag masła

25 dag cukru pudru

3 łyżki miodu

30 dag maku

1 szk. mleka

8 jajek

3 łyżki kakao

1 łyżka sody oczyszczonej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 duża paczka biszkoptów

2 galaretki

polewa czekoladowa

Masa:

3 jajka

½ szk. cukru

1 masło

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, wlać mleko, dodać roztopiony miód, zmielony mak i ubitą z 8 białek pianę, mąkę, kakao oraz sodę i dokładnie wymieszać. Wlać do formy i upiec w piekarniku.

3 jajka bić na parze z ½ szk. cukru. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną, wymieszać.

Placek przekroić na pół, posmarować masą, ułożyć biszkopty, zalać przygotowaną galaretką, przykryć pozostałą połową ciasta (delikatnie docisnąć). Polać polewą.

Piegus

25 dag margaryny

5 jajek

1 ½ - 2 szk. mąki

1 szk. maku

1 szk. mleka

1 szk. cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy

bakalie

Mleko zagotować z makiem i margaryną mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ciepłą jeszcze masą makową i mąką z proszkiem. Dodać bakalie oraz ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 45 min. w temp. 175ºC. Upieczone ciasto polać lukrem lub dowolną polewą.

Żołądek

2 szk. mąki

¾ szk. maku

margaryna

6 jajek

6 łyżek oleju

1 ½ szk. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

1 łyżka kisielu cytrynowego

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej części oddzielić ⅓. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej – średniej – wsypać kakao i wymieszać, a najmniejszą wymieszać z kisielem. Formę (30x30 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 - 200ºC.

Strucla makowa

Porcja na 4 makowce

Ciasto:

1 kg mąki

12 dag drożdży

¾ kostki rozpuszczonego masła

2 żółtka

2 jajka

sól

olejek zapachowy

¾ szk. cukru

Masa makowa:

½ kg maku

½ paczki herbatników

1 jajko

1 szk. cukru

olejek migdałowy

1 łyżka miodu prawdziwego

1 łyżka dżemu

orzechy, migdały, rodzynki

Mak zalać wodą 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 – 10 godz. Mak odcisnąć, przekręcić 3x przez maszynkę do mięsa. Dodać przekręcone przez maszynkę herbatniki i pozostałe składniki. Masę makową rozsmarować na wyrośniętym, rozwałkowanym cieście drożdżowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.