justhi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Makowiec królewski (przepyszne) 40 dag mąki 25 dag cukru 5 jaj szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oranżady 1 szklanka oleju cukier waniliowy Masa makowa: 30 dag maku ¾ szklanki cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki bułki tartej budyń śmietankowy olejek migdałowy Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Olej, cukier i mąkę dokładnie wymieszać. Dodawać po żółtku i mieszać. Dodać oranżadę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając gotujemy ok. 15 minut do odparowania wody. Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego żółtka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, bułkę tartą, budyń, mieszamy i dodajemy pianę z białek. Na blachę kładziemy pergamin i smarujemy go tłuszczem, wykładamy połowę ciasta, na ciasto kładziemy mak, w taki sposób, aby utworzyły się z niego stożki. Na górę nakładamy pozostałe ciasto i pieczemy w temp. 200°C na złoty kolor ok. 1 godziny. Ciasto piaskowe z makiem 1 kostka masła 1 szklanka cukru 10 łyżek (czubatych) mąki (20 dag) 5 łyżek (czubatych) mąki ziemniaczanej (10 dag) 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 8 dag biszkoptów (kruchych) 6 dag zmielonego maku 2 łyżki cukru 2 łyżki masła lub margaryny 1 jajko Przygotować masę makową: w rondlu zagotować 1/3 szklanki wody z cukrem, przestudzić. Biszkopty zemleć, połączyć z makiem. Zalać ciepłą słodka wodą, dodać tłuszcz i jajko. Całość wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Przyrządzić ciasto piaskowe: tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wsypać z solą do masy. Dodać jajka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać po łyżce do masy, nie przerywając ucierania. Formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać 2/3 ciasta do formy. Ostrożnie przełożyć makowe nadzienie, przykryć resztą ciasta wbić widelec w środek masy (musi dojść do dna). Delikatnie przesunąć nim od środka w kierunku krótszych boków foremki. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 i ¼ godziny w temp. 175°C. Zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Ciasto z kulkami makowymi 5 jajek 25 dag cukru pudru 25 dag mąki ½ k. margaryny ½ k. masła śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z ½ cytryny ½ szk. mleka 1 cukier waniliowy 20 dag maku 1 łyżka cukru bakalie (rodzynki, migdały) zapach migdałowy Mak namoczyć w ¼ szk. mleka i przekręcić przez maszynkę 3x. Skręcony mak wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 jajkiem, bakaliami. Dodać zapach migdałowy (zgodnie z proporcją na op.). Z tak przygotowanej masy uformować małe kulki. (Aby z maku łatwiej było formować kulki – przy pomocy 2 łyżeczek – można dodać miód lub powidła śliwkowe) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jednolitą masę, dodając po 1 żółtku. Do masy dodać mąkę z proszkiem, pozostałą część mleka, sok z cytryny i ubitą pianę. 5°Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wyłożone ciasto ułożyć kulki makowe w różnych odstępach. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu polać polewą. Ciasto kroić w kwadraty tak, aby w każdym kwadracie była 1 kulka makowa. Makowiec po cygańsku (uwielbiam go) 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 30 dag maku 1 szk. mleka 8 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duża paczka biszkoptów 2 galaretki polewa czekoladowa Masa: 3 jajka ½ szk. cukru 1 masło Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, wlać mleko, dodać roztopiony miód, zmielony mak i ubitą z 8 białek pianę, mąkę, kakao oraz sodę i dokładnie wymieszać. Wlać do formy i upiec w piekarniku. 3 jajka bić na parze z ½ szk. cukru. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną, wymieszać. Placek przekroić na pół, posmarować masą, ułożyć biszkopty, zalać przygotowaną galaretką, przykryć pozostałą połową ciasta (delikatnie docisnąć). Polać polewą. Piegus 25 dag margaryny 5 jajek 1 ½ - 2 szk. mąki 1 szk. maku 1 szk. mleka 1 szk. cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy bakalie Mleko zagotować z makiem i margaryną mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ciepłą jeszcze masą makową i mąką z proszkiem. Dodać bakalie oraz ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 45 min. w temp. 175ºC. Upieczone ciasto polać lukrem lub dowolną polewą. Żołądek 2 szk. mąki ¾ szk. maku margaryna 6 jajek 6 łyżek oleju 1 ½ szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 1 łyżka kisielu cytrynowego Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej części oddzielić ⅓. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej – średniej – wsypać kakao i wymieszać, a najmniejszą wymieszać z kisielem. Formę (30x30 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 - 200ºC. Strucla makowa Porcja na 4 makowce Ciasto: 1 kg mąki 12 dag drożdży ¾ kostki rozpuszczonego masła 2 żółtka 2 jajka sól olejek zapachowy ¾ szk. cukru Masa makowa: ½ kg maku ½ paczki herbatników 1 jajko 1 szk. cukru olejek migdałowy 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżka dżemu orzechy, migdały, rodzynki Mak zalać wodą 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 – 10 godz. Mak odcisnąć, przekręcić 3x przez maszynkę do mięsa. Dodać przekręcone przez maszynkę herbatniki i pozostałe składniki. Masę makową rozsmarować na wyrośniętym, rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.