Skocz do zawartości

Różności


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

?Fale Dunaju?

Ciasto:

30 dag mąki krupczatki (lub zwykłej)

1 margaryna

20 dag cukru pudru

3 łyżki mleka lub śmietany

2 łyżki kakao

6 jajek

5 ? 6 jabłek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 budyń śmietankowy bez cukru

1 kostka masła

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu dodać ubite białka, lekko wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, do drugiej połowy dodać kakao i mleko, położyć na pierwsze ciasto, na to wyłożyć rzędami półćwiartki jabłek, piec 30 ? 45 min.

Masa: Budyń ugotować i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Później ucierając dodajemy po łyżce budyniu, utrzeć. Posmarować placek. Na masę można dać galaretkę lub utartą czekoladę czy orzechy.

Placek ze śliwkami

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

30 dag margaryny

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

owoce

Murzynek

2 jajka

1 szklanka mleka lub 2 szk. zsiadłego mleka

1 szklanka cukru

? szklanki oleju lub 25 dag margaryny

? słoiczka ciemnego dżemu

3 szklanki mąki

1 ? łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki kakao

Orange-napój

? kg marchwi

2 pomarańcze

4 szklanki cukru

1 ? litra wody

Na wolnym ogniu gotować 3 ? godz. dołożyć 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, gotować ? godz. Wybrać z syropu warzywa i owoce, zmiksować je. Wszystko to przelać do uprzednio przygotowanych 6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody.

Ciasto z gruszkami

20 dag masła

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

3 jajka

aromat rumowy

szczypta soli

40 dag mąki

0,1 l mleka (2/5 szk.)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 słoik gruszek z kompotu

5 dag czekolady (ew. kakao)

3 płaskie łyżki cukru nieco mleka

Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć 2/3 ciasta na wysmarowaną tortownicę w kształcie pierścienia. Ułożyć gruszki.

Do pozostałej 1/3 części ciasta dodać czekoladę (kakao), cukier, mleko.

Pianka

1 zagęszczone mleko niesłodzone w puszce

4 galaretki 6 ew. pokrojona kolorowa galaretka lub owoce

Mleko schłodzić w lodówce min. 2 godziny, zmiksować. 2 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy galaretka będzie letnia dodać do zmiksowanego mleka, zmiksować. Wylać na biszkopt, ciastka biszkoptowe lub tortownicę wyłożoną folią. Schłodzić. Polać 2 pozostałymi galaretkami rozpuszczonymi w ilości wody podanej na opakowaniu.

Kokosanka

1 masło

1 szk. cukru

2 op. wiórków kokosowych

2 jajka

2 budynie waniliowe

? l mleka

1 podkład biszkoptowy

1 puszka owoców

Do garnka włożyć masło, cukier, wiórki kokosowe. Usmażyć na złoty kolor, mieszać. Po ostudzeniu dołożyć roztrzepane jajka i wymieszać. Ugotować na mleku budynie. Biszkopt włożyć do formy, ułożyć na nim osączone owoce, polać gorącym budyniem. Na koniec wlać masę kokosową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 125°C na 35 min.

Kokosanki

1 margaryna

? szk. cukru

? szk. mleka

1 cukier waniliowy

ROZPUŚCIĆ I OSTUDZIĆ

3 jajka

2 żółtka

ROZTRZEPAĆ I DODAĆ

2? szk. mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

WYMIESZAĆ DELIKATNIE Z MASĄ

aromat arakowy

Upieczone ciasto pokroić na kwadraty. Każde ciastko maczać w roztopionej polewie:

1 margaryna

? szk. mleka

niecała szk. cukru

zapach arakowy

2 łyżeczki kakao

20 dag wiórków kokosowych

Śnieżnik niemiecki

Ciasto:

25 dag margaryny

1? szk. cukru

6 jajek

2 szk. mąki tortowej

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki(płaskie) kakao

? kg wiśni drylowanych

Masa:

10 dag masła roślinnego

10 dag masła

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru pudru

? l mleka

2 tabliczki czekolady mlecznej

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Kiedy cukier się rozpuści, dołożyć przesianą mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dokładamy kakao. Na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę wlewamy ciasto białe, na to ciasto kakaowe i układamy uprzednio opudrowane mąką wiśnie. Pieczemy ok. 40min.

Ciasto z ananasem

40 dag mąki

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1 margaryna lub masło

4 jajka

1 szk. cukru

? szk. mleka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki rumu

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki kakao

szczypta soli

2 puszki ananasów

Krążki ananasa osączyć.

Tłuszcz utrzeć z 8 łyżkami cukru, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka, dodać mąki i proszek, wlać mleko, wymieszać. Na blachę wyłożyć połowę ciasta. Połączyć kawę z rumem, wlać do drugiej części ciasta, dodać kakao i pozostały cukier. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, przemieszać obie części widelcem. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa. Piec 30 min.

Ciasto podawać ze śmietaną kremówką ubitą z kieliszkiem ajerkoniaku.

Placek z jagodami i masą makaronikową

1? l czarnych jagód

30 dag mąki

? k. masła

3 łyżki cukru

1 jajko

3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

4 łyżki tartej bułki

Masa makaronikowa:

10 dag wiórków kokosowych

2 białka

5 łyżek cukru

skórka otarta z cytryny lub aromat cytrynowy

Z mąki, jajka, cukru, migdałów i masła zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki. Ochłodzone rozwałkować, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 10 min. Podpieczone ciasto posypać jagodami wymieszanymi z tartą bułką.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe i skórkę cytrynową, wymieszać. Nałożyć masę do szprycy i wycisnąć na jagodach krateczkę. Udekorowane wstawić do piekarnika na 20 ? 25min. Posypać cukrem pudrem.

KOPA ? weselne ciasto ze Śląska

Ciasto:

30 dag wiórków kokosowych

30 dag cukru

6 białek

cukier waniliowy

Poncz:

3 łyżki spirytusu

1 szk. soku pomarańczowego

Masa:

? kg masła lub margaryny (2 kostki)

2 jajka

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

spirytus

owoce (brzoskwinie, ananas z puszki, pomarańcze, mandarynki, kiwi, winogrona-różne i jak najwięcej)

1 szk. śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Ciasto: białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Dodać wiórki, delikatnie wymieszać. Z masy upiec 3 okrągłe placki: mały, większy i największy (placki piec po 15 min w temp 180°C). Sok pomarańczowy wymieszać ze spirytusem. Placki dokładnie nasączyć ponczem.

Masa: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać stopniowo ubite białka, wlać trochę spirytusu lub rumu. 1/3 owoców odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić w kawałki, wymieszać z masą.

Największy placek ułożyć na tacy, posmarować masą. Przykryć drugim plackiem, posmarować masą. Przykryć ostatnim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować grubą warstwą masy.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, włożyć do szprycy. Ciasto udekorować rozetkami ze śmietany i odłożonymi owocami (winogrona, maliny). Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi.

?Snikers?

Ciasto:

? kg mąki

15 dag cukru pudru

20 dag margaryny

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki miodu

Masa budyniowa:

1 margaryna

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy

? l mleka

10 dag cukru

Karmel orzechowy:

30 dag orzechów włoskich

10 dag cukru

2 łyżeczki miodu

20 dag margaryny

Ciasto: Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Połowę ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Masa budyniowa: Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masę wylać na ciasto i przykryć pozostałą, również rozwałkowaną częścią ciasta. Upiec.

Karmel: Margarynę, cukier i miód rozpuścić, wsypać orzechy i gotować na wolnym ogniu 10 min. Gorącym karmelem polać ostudzony placek.

Orzechowiec przekładany

Ciasto:

3 szk. mąki

1 szk. cukru

20 dag margaryny

2 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka

2 łyżki miodu

Masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich

10 dag cukru

2 łyżki miodu

? k. masła

Krem:

2 żółtka

1 cukier waniliowy

? szk. cukru

1 szk. mleka

1płaska łyżka mąki pszennej

1płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy

15 dag masła

1? łyżki kakao (ewentualnie)

Ciasto: Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowanych tłuszczem blachach. Jedno ciasto upiec samo (ok. 20 min.)

Masa orzechowa: Składniki na masę podgrzać do wrzenie, po czym gorącą masę wyłożyć na nie upieczone ciasto. Upiec jw.

Krem: Z mąki, margaryny, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Można dodać kakao. Suchy, upieczony placek posmarować gorącym kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami.

Placek śmietankowy

2 szk. mąki

1 szk. cukru

3 jajka

1 szk. kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła

rodzynki lub wiórki kokosowe

Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Wlać śmietanę, cały czas mieszając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać bakalie. Ciasto wlać do wąskiej blachy i piec ok. 35 minut.

Wiśniowe delicje

4 paczki herbatników

2 galaretki wiśniowe

2 słoiczki dżemu wiśniowego niskosłodzonego

polewa kakaowa

Galaretki zalać ? l gorącej wody. Kwadratową formę wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć jedną warstwę herbatników. Do tężejącej galaretki włożyć dżem (lub owoce odpowiadające smakiem galaretce), dokładnie wymieszać. Następnie galaretkę rozsmarować na herbatnikach i przykryć warstwą pozostałych herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce, po czym polać polewą. Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

Węgierski smakołyk

biszkopt

Poncz:

? szk. cukru

1? łyżeczki soku z cytryny lub ?łyżeczki kwasku cytrynowego

1? szk. naparu herbaty (kolor słomkowy)

Krem:

1 k. masła (lub po 12? dag masła i m. roślinnego)

1 szk. cukru

4 jajka

skórka pomarańczowa

mały słoik wiśni

kakao

2 łyżki żelatyny

galaretka wiśniowa

wódka

rodzynki

orzechy

polewa

Krem: Masło utrzeć. Sok z wiśni wlać do żelatyny, dodać galaretkę, wymieszać, zagotować na małym ogniu. Cukier i jajka utrzeć na parze, następnie ubijając ostudzić, połączyć z masłem. Wsypać kakao, wymieszać. Do kremu dodać bakalie, wódkę, ostudzoną żelatynę, wymieszać. Gdy masa będzie gęstnieć, wylać ją na nasączony biszkopt. Ciasto udekorować polewą, wiśniami i bakaliami.

Poncz: Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, ew. alkohol, wszystko wymieszać.

Biszkopt cappuccino

Ciasto:

4 jajka

? szk. cukru

? szk. mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

4 łyżki kakao

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe

? l mleka

1 k. masła

5 dag rodzynek

Masa kawowa:

2 szk. mleka

4 saszetki cappuccino

polewa czekoladowa

2 ?Śnieżki?

5 łyżek żelatyny

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao, wymieszać. Upiec.

Budynie ugotować w ? l mleka, przestudzić, dodać masło, rodzynki, miksować na puszystą masę. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.

Zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę, ?Śnieżki?, zmiksować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Masę kawową wylać na masę budyniową, schłodzić. Ozdobić polewą.

Zapleśniak

3 szk. mąki

1 szk. cukru pudru

5 jajek

25 dag margaryny

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki kakao

? łyżeczki soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia

dżem lub owoce (agrest, jabłka)

Białka ubić na pianę początkowo bez cukru, później dodając połowę szklanki. (Można przygotować pianę wg proporcji: 6 białek, 1? szk. cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu) Żółtka z pozostałym cukrem oraz masłem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do piecz. I zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie formy tak, aby ciasto wypełniło również boki. Na cieście rozsmarować równą warstwą dżem lub rozłożyć owoce. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Ciasto skubać palcami i rozkładać na powierzchni dżemu. Na to rozprowadzić równą warstwą pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i również skubać palcami, tym razem na warstwę piany białkowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 120?C prze ok. 1 godz. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Placek z jagodami (ucierano ? biszkoptowy)

Ciasto ucierane:

25 dag masła

1 szk. cukru

2 jajka

2 żółtka

szczypta soli

40 dag mąki

10 dag mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

?-? szk. mleka

10 dag orzechów laskowych

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek

6 łyżek zimnej wody

1 szk. cukru

10 dag mąki

10 dag mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

75 dag jagód (malin, agrestu, porzeczek)

Ciasto ucierane: utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, żółtka i sól, razem starannie utrzeć na gładką masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do mąki. Dodawać na zmianę z mlekiem do maślano ? jajecznej masy i dokładnie razem wymieszać. Orzechy laskowe grubo posiekać nożem i wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto na blachę.

Owoce opłukać i równą warstwą rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec ciasto 30min. w temp. 175?C. Upieczony placek wyjąć z piekarnika. Na owoce położyć warstwę ciasta biszkoptowego.

Ciasto biszkoptowe: białka ubić z zimną wodą na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, wsypywać po trochu cukier. Do ubitej masy ostrożnie wkręcić kolejno żółtka. Na koniec dodać mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Wszystko razem delikatnie połączyć w jednolitą masę. Piec kopułkę na placku ok. 10 min. w temp. 200?C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Salceson

1 kostka masła lub margaryny

3 szk. mąki

szk. cukru

3 jajka

2 łyżki kakao

1 ? łyżeczki sody oczyszczonej

owoce z kompotu (agrest, porzeczki, wiśnie itp.)

2 ? 3 łyżki śmietany

Masło usiekać z mąką i cukrem na kruszonkę. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, kakao, sodę, śmietanę, owoce, pianę i dokładnie wymieszać (ale nie ucierać!). Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor.

Smakołyk

Masa kokosowa:

? kostki masła

? kostki masła roślinnego

? szk. cukru pudru

5 ? 10 dag wiórków kokosowych

sok z cytryny

Masa czekoladowa:

? szk. cukru

? szk. wody

3 łyżki kakao

3 paczki kruchych ciasteczek (herbatników)

cukier waniliowy

Utrzeć masło z masłem roślinnym, wsypując po trochu cukier puder. Do puszystej masy dodać sok cytrynowy i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić do lodówki.

W maszynce do mięsa zemleć ciastka, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier waniliowy. Wlać trochę wody (ciasto powinno pozostać dosyć gęste), wymieszać. Następnie na pergaminie uformować z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarować na nim masę kokosową. Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki. Do jedzenia nadaje się, gdy stwardnieje.

Wawelskie

Ciasto:

30 dag mąki

30 dag margaryny

10 dag cukru pudru

4 jajka

3 łyżki śmietany

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

? słoika dżemu

25 dag bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)

Krem:

4 łyżki cukru pudru

4 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

? l mleka

1 masło

sok z 1 cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwą dżemu, a na wierzchu ułożyć pianę ubitą z białek i 2 łyżek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami. Piec 15 min. Pozostawić do wystygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń. Do ostudzonego kremu dodać sok i skórkę z cytryny. Przełożyć placki kremem, układając je tak, by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu ciasta.

Keksowy wieniec (bożonarodzeniowy)

17 dag margaryny

1 szk. cukru

cukier waniliowy

2 jajka

? kg serka naturalnego Toska lub Campina

? kg mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

aromat migdałowy lub rumowy

15 dag owoców kandyzowanych (skórka pomarańczowa i cytrynowa)

10 dag bakalii (rodzynek, mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych)

1/3 kostki masła

5 dag cukru pudru do posypania

Margarynę zmiksować, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, jaka i serek. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i aromat migdałowy, wyrobić. Owoce kandyzowane i rodzynki pokroić, dodać orzechy, wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy w kształcie wieńca. Piec ok. 1 godz. w temp. 175?C.

Ciasto wyjąć, ponakłuwać widelcem, polać stopionym masłem. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Wieniec owinąć w folię, odstawić na 1 ? 2 dni.

Dzięki polaniu stopionym masłem ciasto wygląda na bardzo ścisłe a nawet jak zakalec, ale jest przepyszne!

Przekładaniec cytrynowy

Ciasto:

2 szk. mąki pszennej

6 jajek

1 szk. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek wody

Masa:

1 szk. cukru

10 dag masła

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z 1 cytryny

2 szk. wody

Lukier:

sok z ? cytryny

? szk. cukru pudru

5 dag wiórków kokosowy.

Ciasto: białka ubić ? pod koniec dodać cukier, następnie dodawać po 1 żółtku oraz po łyżce wody. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżką. Piec w tortownicy ok. 40 min. Upieczony i przestudzony biszkopt przekroić na 2 krążki.

Masa: jajka utrzeć z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, masło. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Gotową masę rozprowadzić na krążku biszkoptu i przykryć drugim krążkiem.

Lukier: z cukru i soku cytrynowego utrzeć lukier, polać ciasto, wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ciasto kompotowo ? budyniowe

5 jajek

1 szk. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szk. maki

1 margaryna (roztopiona)

Masa:

1 l kompotu wiśniowego

2 budynie jasne

polewa czekoladowa

Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Upiec 2 ciasta lub jedno i przekroić po wystygnięciu.

Budynie ugotować na kompocie, zamiast mleka. Na jedno ciasto wylać gorącą masą i przykryć drugim. Wierzch polać polewą czekoladową.

Marczello

Biszkopt:

6 jajek

szczypta soli

1 szk. cukru

2 łyżki kakao

1 ? szk. mąki

1 ? łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 batony ?Pawełki? z ciemnym nadzieniem

? czekolady mlecznej

? szk. mleka

1 szk. cukru

1 ? masła

1 kieliszek spirytusu

2 żółtka (niekoniecznie)

Do nasączenia:

2 ? łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 szk. wody

cukier

Upiec biszkopt. Wystudzony rozciąć na 2 placki.

Batony, czekoladę mleczną, mleko i cukier rozpuścić, a następnie ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, po trochu dodawać żółtka i masę czekoladową. Na koniec dodać spirytus.

Biszkopt nasączyć kawą. Biszkopty przełożyć kremem, posmarować też wierzch i boki. Posypać czekoladą w wiórkach.

Placek orzechowy

Ciasto:

22 dag mąki pszennej

21 dag cukru

15 dag zmielonych orzechów włoskich

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

2 op. ?Śnieżki?

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka wiśniowa

polewa czekoladowa

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 35x25cm i piec przez 30 ? 35 min. w temp. 175?C.

Galaretki rozpuścić osobno w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Jedną ?Śnieżkę? ubić w 200 ml zimnej wody. Dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej i ubijać. W ten sam sposób ubijać drugą ?Śnieżkę? z galaretką wiśniową.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć pianką wiśniową i cytrynową. Polać polewą i udekorować.

Do pianki można dodać pokrojoną galaretkę lub owoce!

Złociste ciasteczka

50 dag mąki ziemniaczanej

50 dag sera białego

50 dag masła (margaryny)

8 jabłek

? szk. cukru

2 jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Ser biały zemleć. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Na stolnicy rozsypać mąkę, przełożyć zmielony ser, ogrzane masło i zagnieść składniki. Ciasto ma być trochę twardsze niż to na makaron. Ciasto rozwałkować na 1 cm i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek kłaść kawałek jabłka, ciasto zacisnąć w rogach. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej ciasteczka. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Placek z wiśniami

Ciasto:

15 dag masła

10 dag cukru

10 dag orzechów włoskich

2 żółtka

1 ? łyżeczki proszku do pieczenia

22 dag mąki

skórka z 1 cytryny

50 dag wiśni

Nadzienie:

4 jajka

2 białka

3 łyżki cukru

6 łyżek mąki

Utrzeć żółtka i cukier. Dodać masło, mielone orzechy, skórkę z cytryny i mąkę. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na wierzchu wydrylowane wiśnie i polać nadzieniem przygotowanym w następujący sposób: 4 żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, pianę ubitą z 6 białek. Piec w piekarniku na złoty kolor (60 min. w 125?C).

Pączki

10 dag drożdży

2 ? 2 ? kg mąki

aromat zapachowy (rumowy i arakowy lub pomarańczowy i cytrynowy)

1 kostka margaryny

1 l mleka

? kg cukry

10 ? 15 żółtek

szczypta soli

1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie)

Z drożdży przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć do białości. Margarynę i cukier rozpuścić w litrze mleka. Mąkę wsypać do miski, wymieszać łyżką z żółtkami i gorącym (nie gotującym) mlekiem. Następnie wlać drożdże. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Palcami zanurzonymi w mące nabierać małe porcje ciasta z miski i kształtować na ręku małe krążki. Na środek każdego nakładaś łyżeczką marmoladę lub inne nadzienie. Zlepić dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczkę, przykryć ściereczką.

Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki kolejno ostrożnie brać na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Aby nie były zbyt ciemne, trzeba włożyć kilka plasterków surowego ziemniaka i zmieniać je z każdą porcją pączków. Przykryć pokrywką i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem (szpikulcem) do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć na bibułkę do osączania. Obtoczyć w cukrze krysztale lub cukrze pudrze.

Placek drożdżowy ze śliwkami

3 ? szk. mąki

2/3 szk. cukru

15 dag masła

5 dag drożdży

1 szk. mleka

5 żółtek

? łyżeczki soli

cukier waniliowy

śliwki

Kruszonka:

1 ? szk. mąki

12 dag margaryny

15 dag cukru

Ciasto: sporządzić rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą i wanilią do białości. Wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki, dodać utarte żółtka. Połączyć wszystkie składniki, aż zaczną odchodzić od ręki, a następnie dodać roztopione gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Nakryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wyłożyć do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, rozłożyć gęsto odpestkowane, przepołowione śliwki (skórką do ciasta). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posypać kruszonką. Piec w temp. 175?C. Przed końcem pieczenia można posypać grubym cukrem.

Strucla drezdeńska

Porcja na 4 strucle

1 kg mąki

2 jajka

2 żółtka

15 dag cukru

10 dag drożdży

trochę mleka

30 dag masła

szczypta soli

80 dag rodzynek

20 dag rozkruszonych słodkich migdałów

owoce, np. brzoskwinie z puszki

Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto drożdżowe i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ostrożnie ?wcisnąć? w ciasto migdały oraz opłukane rodzynki i ponownie odstawić. Owoce osączyć, pokroić w kostkę. Gdy ciasto podrośnie, zarobić je, rozwałkować. Ułożyć na nim owoce, uformować struclę (zwinąć w rulon). Pozostawić na 10 min., aż ciasto nieco podrośnie. Przygotować 4 foremki o wymiarach 12x40cm, przełożyć strucle. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do temp. 175?C i piec przez ok. 60 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika strucle posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skondensowanymi skórkami.

Piernik

1 szk. miodu

1 1/2 szk. cukru

cukier waniliowy

1 szk. śmietany

3/4 k. masła

6-8 jajek

4 szk. mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

bakalie

przyprawa piernikowa

1 łyżka kawy Inka lub Neski

1 łyżka kakao

Masło rozpuścić, dodać do tego miód i cukier. Po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, mąkę, sodę z proszkiem rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, sól, przyprawę, kawę, pianę z białek. Można dodać cynamon i goździki. Wymieszać. Piec ok. 1 godz. w 180 st. C. Upiec ok. tydzień przed podaniem, zawinąć w folię aluminiową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.