Skocz do zawartości

Serniki


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Sernik z kremem (uwielbiam go)

Ciasto:

30 dag mąki

3 żółtka

½ szk. cukru pudru

20 dag margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Masa serowa:

1 kg twarogu

25 dag margaryny

40 dag cukru

10 jajek

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

olejek cytrynowy

Krem:

½ l mleka

1 cukier waniliowy

1½ szk. cukru pudru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

25 dag masła

Ciasto: posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, na końcu dodać żółtka, wyrobić krótko ciasto i upiec 2 cienkie placki.

Masa serowa: Ser zmielić 2x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, olejek. Wszystko dobrze połączyć, na końcu dodać ubitą pianę z 10 białek i delikatnie wymieszać. Upiec sernik.

Krem: Zagotować mleko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać mąki rozrobione w małej ilości mleka, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić. Połączyć ze zmiksowanym tłuszczem.

Kolejność warstw:

1. placek

2. powidła śliwkowe

3. ½ kremu

4. sernik

5. ½ kremu

6. powidła śliwkowe

7. placek

8. polewa czekoladowa.

Ciasto budyniowo - serowe

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 jajka

1 żółtko

½ szk. cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ kostki miękkiej margaryny

Masa budyniowa:

1 l mleka

3 budynie czekoladowe

Masa serowa:

½ szklanki cukru

½ kostki margaryny

4 małe serki waniliowe

3 jajka

1 białko

1 budyń śmietankowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Ugotować budynie i gorące wyłożyć na surowe ciasto, zostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając na przemian dodawać serki i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z 4 białek. Położyć na zimny budyń. Piec 40 min. w temp. 180°C.

Sernik

Ciasto:

2 żółtka

2 szk. mąki

¼ margaryny

1 łyżka proszku do pieczenia

½ szk. cukru

2 łyżki gęstej śmietany kakao

rodzynki

Masa serowa:

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki oleju

50 – 70 dag sera (zmielonego)

4 żółtka

½ szk. cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

½ l mleka

Masa kokosowa:

6 białek

4 łyżki cukru

1 op. wiórków kokosowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając trochę kakao. Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać ser, śmietanę i olej. Wlać mleko i wsypać budyń. Wszystko razem wymieszać. Masę serową wlać na ciasto i piec ok. 40 min. (175°C).

Po upieczeniu posypać rodzynkami.

Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i nałożyć na wierzch, posypać gęsto wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika na 20 min. (125°C). Upiec na złoty kolor.

Izaura

Ciasto:

1 ½ szk. mąki

1 szk. cukru

3 łyżki kakao

1 margaryna

3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy

4 jajka

5 łyżek wody

Masa serowa:

50 – 70 dag sera

4 jajka

1 szk. cukru

½ margaryny

wiórki kokosowe

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szk. masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.

Zemleć ser, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na surowe ciasto. Piec 60 min. w temp. 175°C. Polać podgrzaną odlaną masą i posypać wiórkami.

Sernik z owocami

3 szk. mąki

1 margaryna

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek (białka ubić z ¾ szk. cukru – jako jedna z warstw)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

½ kg sera

1 jajko

½ szk. cukru

1 budyń śmietankowy

½ margaryny

1 puszka brzoskwiń (truskawek)

Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażarki, drugą wyłożyć blachę. Kolejność warstw:

 Ciasto

 Masa serowa

 Brzoskwinie

 Piana z białek

 Ciasto starte na tarce

Piec 90 min. w temp. 125ºC.

Sernik kokosowy

Ciasto:

20 dag mąki

7½ dag cukru

6½ dag masła

1 jajko

1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera

30 dag cukru pudru

6 żółtek

2 budynie waniliowe

½ l mleka

4 łyżki oleju

Masa kokosowa:

6 białek

6 łyżek cukru

1 łyżka mąki

20 dag wiórków kokosowych

Składniki na ciasto posiekać nożem na jednolitą masę.

Cukier puder utrzeć z żółtkami i olejem, dodając po 1 łyżce zmielonego sera. Wlać budyń rozpuszczony w mleku, ucierać. Blachę wyłożyć ciastem, wierzch posmarować masą serową i kokosową (białka ubić z cukrem i mąką, dodać wiórki kokosowe, wymieszać). Piec 1,5 godz. w temp. 125°C.

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:

2 szk. mąki

2 łyżki cukru

¾ k. margaryny

3 łyżki śmietany

1 żółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

½ kg sera

4 jajka

½ szk. oleju

2 budynie śmietankowe

2 szk. mleka

2 szk. cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

brzoskwinie z puszki

Zagnieść dokładnie ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim uprzednio przygotowaną blachę.

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z 1 szk. cukru, dodać olej, potem wsypać budynie, dodać zmielony ser i ucierać na jednolitą masę. Na końcu dodać 2 szk. mleka. Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać. Masę serową dokładnie rozprowadzić na cieście, piec 35 min. w temp. 190°C.

Białka ubić z 1 szk. cukru i z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, po czym wyłożyć na sernik i ponownie zapiekać w piekarniku 30 min. w temp. 125°C.

Sernik wykwintny

Ciasto:

½ szk. mąki

1 żółtko

3 łyżki masła

1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

1 kg twarogu

2 duże ugotowane ziemniaki

2 szk. cukru

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag margaryny

10 jajek

1 białko

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olejek cytrynowy lub rumowy

10 – 15 dag rodzynek

Polewa:

1/3 kostki margaryny

1 kopiasta łyżka kakao

4 łyżki cukru

1 łyżka wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko podpiec.

Twaróg z ziemniakami dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Żółtka i 3 białka ubić na parze dodając szk. cukru i cukier waniliowy, wystudzić ciągle ubijając (masa powinna być gęsta i kremowa). Margarynę dokładnie utrzeć, dodać masę z jajek, twaróg i ciągle ucierając wsypać mąkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i olejek zapachowy. Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać dodając sparzone rodzynki.

Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 min. Gdy wierzch sernika za bardo się zrumieni, przykryć papierem.

Na spód sernika można wykorzystać herbatniki.

Wierzch sernika można polać polewą. Składniki należy połączyć i podgrzać. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć, polać nią szybko sernik.

Sernik

Ciasto:

3 szk. mąki

1 szk. cukru

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag masła

2 łyżki kakao

Masa serowa:

1 kg sera

6 jajek

3 białka

1 szk. cukru

1 łyżka kaszy manny

bakalie

15 dag masła

cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić 90min. w zamrażarce.

Masło ucierać w makutrze, dodając cukier, żółtka i ser. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną. Dodać bakalie i wanilię. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 2 części. Pierwszą zatrzeć na tarce na spód wysmarowanej blachy, nałożyć ser i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godz.

Sernik truskawkowy

Ciasto:

1½ szk. mąki

½ k. margaryny

2 łyżki cukru

2 żółtka

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

Masa serowa:

1 kg twarogu

1 k. masła

2 jajka

1 szk. cukru pudru

2 budynie śmietankowe

truskawki

margaryna i orzechy do blachy

Biały lukier:

1 szk. grubego cukru

nieco mniej niż 1/3 szk. zimnej wody

zapach migdałowy lub rumowy

sok z cytryny

Truskawki opłukać.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować. Blachę na ciasto wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać równomiernie rozdrobnionymi orzechami.

Ser zemleć, dodać pozostałe składniki na masę, wymieszać, potem wyłożyć na ciasto. Na górę masy położyć truskawki. Sernik piec ok. 1godz.

Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach robimy próbę: kroplę syropu upuszczamy na zimny talerzyk. Jeżeli masa skrzepnie i jest plastyczna, do rondla wlewamy kilka kropel zapachu i odrobinę soku z cytryny (tyle, by tylko przełamać słodycz). Rondel wstawiamy do garnka z zimną wodą i drewnianą łyżką ucieramy lukier. Uwaga! Bardzo szybko krzepnie, dlatego można go ponownie rozpuścić. Pokrywamy nim jeszcze gorący sernik. Lukier jest wtedy bardzo ozdobny i apetycznie kruchy. Ten rodzaj lukru nadaje się również do pączków i babek.

Serowy przekładaniec

I. Warstwa – ciasto

3 szk. mąki

1 margaryna

3 łyżki cukru

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

II. Warstwa – masa serowa

½ kg sera – zmielonego

1 jajko

budyń śmietankowy

½ szk. cukru pudru

½ k. masła – rozpuszczonego

III. Warstwa – owocowa

puszka brzoskwiń

IV. Warstwa – masa makowa

1 szk. cukru pudru

1 szk. maku

5 białek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10 dag wiórków kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez 30 min. oziębić w lodówce, po czym rozwałkować na blachę.

Składniki na masę serową połączyć, rozsmarować na cieście.

Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry, ułożyć na masie serowej.

Białka ubić, dodać cukier. Gdy będą ubite na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami warstwy IV. Przygotowaną masę rozłożyć na brzoskwiniach.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym posypać wierzch przekładańca. Piec w temp. 170 – 180ºC przez ok. 60 min. Po upieczeniu i przestudzeniu placek posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Sernik warszawski

Ciasto:

50 dag mąki

25 dag margaryny lub masła

25 dag cukru

4 żółtka

3 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu

1½ szk. cukru pudru

20 dag masła

4 żółtka

8 białek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

rodzynki

usmażona skórka z pomarańczy

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, znowu zagnieść i obie części wstawić na 2 godz. do zamrażarki.

Zemleć twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i pianą z białek.

Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką zetrzeć na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.

Sernik (hit mojego dzieciństwa) 

Ciasto:

3 jajka

1 szk. mąki pszennej

½ szk. mąki ziemniaczanej

½ szk. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ kostki margaryny

Masa serowa:

1 ½ kg sera

1 ½ szk. cukru

10 jajek

olejek pomarańczowy

1 budyń śmietankowy

3 – 4 ugotowane kartofle

1 masło

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzeć ciasto. Wyłożyć na blachę.

Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i ziemniaków. Dobrze utrzeć z masłem i proszkiem budyniowym. Na końcu dodać ubite białka i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć na ciasto. Piec ok. 1godz.

Masa serowa musi być zrobiona tuż przed wyłożeniem na ciasto.

Sernik z wiśniami

Ciasto:

2 szk. mąki

1 masło

½ szk. cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 – 3 łyżki gęstej śmietany

cukier waniliowy

5 –6 biszkoptów

Masa serowa:

8 jajek

½ kostki masła

1 szk. cukru

80 dag zmielonego sera

3 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa wiśniowa:

½ kg wiśni bez pestek

½ szk. cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto: mąkę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na godz. do lodówki.

Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, mąką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masą.

Masa wiśniowa: wiśnie zalać 1 ½ szk. wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 szk. wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wiśniami.

Sernik: tortownicę natłuścić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć ciepłą masę wiśniową, potem serową. Piec 15 min. w temp. 175ºC, potem 35 min. w temp. 150ºC i wreszcie 20 min. w wyłączonym piekarniku. Po upieczeniu boki sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

Sernik z rosą

Ciasto kruche:

30 dag mąki

10 dag margaryny

1 czubata łyżka smalcu

2 żółtka

1 jako

10 dag cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera

4 żółtka

2 jajka

1 szk. cukru

2 ½ szk. mleka

2 budynie śmietankowe

½ szk. oleju

sok z 1 cytryny

Rosa:

6 białek

1 szk. cukru

Ciasto: jajka utrzeć z cukrem i dodać pozostałe składniki. Gotowym ciastem wylepić dno i boki blachy. Na ciasto można wyłożyć owoce, np. wiśnie drylowane i jagody.

Masa: rozetrzeć jajka z cukrem, dodać zmielony ser, mleko i pozostałe składniki (masa jest bardzo rzadka). Ser wylać na ciasto (surowe). Piec ok. 45min. w temp. 175ºC.

Rosa: ubić białka z cukrem. Wyłożyć na gorący ser i piec jeszcze 10 – 15 min. w temp. 125ºC. Po upieczeniu powinny wyjść na wierzch krople rosy, choć nie zawsze to się udaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to są przepisy, które wypróbowałam i te, które mi smakowały. Tych niebardzo nawet nie spisywałam. Przykro mi, nie mam aparatu, więc nie mogę wstawić tu jakichkolwiek zdjęć... Do niektórych mam zdjęcia z gazet w zeszytach, ale nie mam skanera... :grin: Dorunia, jak weźmiesz się za ten sernik, pamiętaj, że robi się go długo. Ja jak pracuję, to potrzebuję 2 dni. Za to efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas. Zapewniam. I ciasto i ser piekę w tej samej temperaturze. W poprzednim piekarniku było to 175st.C, w obecnym 200st.C. Jeszcze mała uwaga: to są kruche placki i jak będziesz kładła drugi placek to musisz się nastawić, że jest tak kruche, że pobawisz się w puzzle :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.