justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Przeglądałam zeszyst z przepisami na przetwory i wpisywałam tu przepis na nalewkę z winogron, a obok był przepis na sok z wiśni. Wiem, że to już dawno za nami w tym roku, ale może się przydać na przyszły. Przeglądałam forumowe przepisy na przetwory i nie znalazłam na ten sok. Chyba że przeoczyłam... To Marcin usunie. 20 wiśni 100 liści wiśni 1 l wody 1 kg cukru 1 op. kwasku cytrynowego Wiśnie, liście, wodę i cukier gotować 15 minut. Wsypac kwasek, zagotować i odstawić na 24 godz. Przecedzić na sitku. Sok ponownie zagotować i wlać do słoiczków. Ten przepis to nie żart. Jak przyniosłam go kilka lat temu do domu, to mnie wysmiali. Teraz w taki sposób robimy też soki z truskawek, malin i czarnej porzeczki. Cytuj
ali Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Robię sok z aroni z dodatkiem liści z wiśni i jest bardzo dobry. Powiedz mi, czy np. porzeczki też dajesz w szt i też liście wiśni? i jakie wówczas proporcje? Cytuj
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Ali, o własnie, zapomniałam o soku z aroni z liśćmi z aroni. Proporcje zostają mniej więcej te same (przepis przepisem, ale może być troszkę nieprzestrzegania go). W zależności od owoców dodajemy te same liście, nie z wiśni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi