Skocz do zawartości
Dorunia

Sałatka Z Grzybów (opieńki)

Rekomendowane odpowiedzi

-1 wiadro grzybów -1 szklanka octu -2 szklanki oleju -1/2 kg.cebuli -1 łyżka cukru -do smaku sól i pieprz -3 ziarenka ziela angielskiego -1 listek laurowy Grzyby dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie,obgotowane przepłukać zimną wodą i zostawić na całą noc na durszlaku do obcieknięcia. Cebulę podsmażyć na oleju do miękkości,żeby nie była złota tylko szklista i miękka,dodać grzyby i resztę składników i gotować na małym ogniu około 10 minut...gotujące wkładać do słoiczków,zamknąć dobrze.NIE PASTERYZOWAĆ!!!

post-2690-1190280926_thumb.jpg

post-2690-1190281022_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Doruniu też robię takie opieńki z cebulką.Potwierdzam,że są pyszne,strasznie śliskie,ale pyszne.W zimie jak znalazł do biadku i nie tylko,czasem dodaję je też do sałatek lub jako dodatek na stół do mięska,wędlin.Polecam wszystkim :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację,że są śliskie,ale nie aż tak bardzo jak się je dobrze wypłuka po gotowaniu to nie są mocno śliskie,ale są bardzo,bardzo smaczne i mało pracochłonne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opieńki są pewnie takie śliskie jak maślaki nieznam tych grzybów i ich nie zbieram ja wczoraj byłam na grzybach zebrałam wiadro maślaków i dałam koleżance około 50 prawdziwków też się podzieliłam a takie cudo znalazła moja córka.

post-5399-1190651727_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opieńki

Z tego co tutaj wyczytałem trzeba je obgotowac ,wodę wylać,więc chyba do zupy grzybowej

nie za bardzo. Ale może się mylę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Mac za odpowiedź...opieńki nie są tak samo śliskie jak maślaki,ale trochę są jak każde inne grzybki :!: Ja nigdy nie dodawałam tej sałatki do zupy grzybowej,więc nie mam zielonego pojęcia,czy ona się nadaje,ale jest w tej sałatce ocet to chyba raczej nie nadaje się do zupy. Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opieńki nie nadają się raczej do zupy grzybowej/najlepsze pawdziwki lub podgrzybki/, wg mnie najlepsze są do octu lub po obgotowaniu jako np dodatek do zapiekanek lub na ciepło w smietanie z dodatkiem cebuli i boczku. Przyjazd mojego męza sie opóźnia więc pewnie nici z grzybków w tym roku. kogo ja wyśle do lasu? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ocet!! Ale ze mnie gapa... nie wyczytałam tego octu :wink: myślę, że bez octu się nadadzą... moja mama kiedyś robiła zupę grzybową z opieńków- teraz tak mi się przypomniało... :!:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście opieńki się nadają na zupkę,ale świeże a nie z zalewy octowej :wink: Ja uwielbiam też opieńki smażone z cebulką(nie obgotowuję ich,tylko długo smażę,aż "sok" odparuje i są pyszne) :wink: :wink: :!:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.