Skocz do zawartości

Jabłecznik Na Biszkopcie


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

3 jajka

9 dag cukru

9 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa wierzchnia:

75 dag kwaskowatych jabłek

2 op. budyniu śmietankowego

450 ml soku jabłkowego

5 dag cukru

20 dag bitej śmietany

10 dag twarogu

3 dag cukru pudru

5 dag gorzkiej czekolady lub kuwertury

Jajka ubijać z cukrem ok. 5 minut, po czym dodawać partiami mąkę i proszek do pieczenia. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 15 minut w 200-220st. C na złoty kolor.

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w poprzek na cieniutkie plasterki. Budyń rozprowadzić 10 łyzkami soku z jabłek. Resztę soku z

gotować z cukrem, wlać masę budyniową, dodać pokrojone jabłka i gotować na małym

ogniu jeszcze przez 2 minuty.

Na wierzch biszkoptu nakładać gorącą masę jabłkowo-budyniową. Ochłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno (dodaję paczuszkę śmietan-fixu). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bitą śmietanę. Zmiksować. Tort udekorować białym kremem, nakładając na jego wierzch za pomocą dużej łyżki malownicze "chmurki".

Ciemną czekolade zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać tort wiórkami czekoladowymi.

UWAGA: jabłecznik musi "leżakować" 2 godz. w lodówce.

Będę go piekła na 29.wrzesnia. Brat zamówił go na roczek synka. I tak mi się przypomniało, żeby Wam go zaproponować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.