Kasiulek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Kochani... To już drugi post z serii Proszę o pomoc :mrgreen: Tym razem chodzi o tą nieszczęsną matematykę... Mam takie zadanie- W hurtowni owoców zmagazynowano 15 ton jabłek. Codziennie hurtownia sprzedaje 120 kg jabłek. a) Napisz wzró wyrażający zależność między ilością jabłek pozostających w hurtowni a liczbą dni sprzedaży. b) Określ dziedzinę otrzymanej funkcji. c) Podaj, na ile dni sprzedaży wystarczy zgromadzonych jabłek, jeśli przyjmiemy, że ilość kilogramów sprzedanych codziennie jabłek jest stała i wynosi 120 kg. Jestem kąpletną nogą z przedmiotów ścisłych... Jeśli ktoś byłby mi w stanie pomóc to była bym wdzięczna... Pozdrawiam! Cytuj
p.p. Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 troche pozno pisze, ale dopiero co zobaczylam, a poza tym jestem tu nowa :) otoz: x - liczba dni y - ilosc jablek, ktore zostaly w hurtowni to y=15000kg (15t) - 120 kg*x dziedzina to teoretycznie zbior licz rzeczywistych, choc jesli mowimy o dniach to nie ma czegos takiego jak 1,25 dnia wiec powinno byc zbior liczb naturalnych do momentu poki te jablka sie nam nie skoncza (bo nie moze byc w hurtowni -50kg jablek :P ), a do punktu c wystarczy podstawic jako y=0 i wtedy wyliczyc x pozdrawiam Cytuj
Jagodka Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 no wlasnie tak to jest. Dopiero teraz zobaczylam to pytanie..... Cytuj
Kasiulek Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź dziewczyny... ale już praca została oddana- mam tylko nadzieję, że będzie zaliczona :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi