evie Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Ostatnio jadłam bardzo dobre ciasto z ajerkoniakiem ale niestety nie miałam jak wziąć przepisu bo to było w kawiarni czy może ktoś ma taki przepis a ciasto wyglądało tak: ciemny biszkopt, owoce(chyba ananas) ciemny krem na to jasny posypane czekoladą!!! może ktoś mi pomoże będę bardzo wdzięczna z góry dziękuję za wszelkie informację!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Evie ciemny krem może to był z cappuccino, czy ten krem był bardzo ciemny i jaki miał smak? jasny to był z ajerkoniakiem, mogę Tobie podać przepisy na te kremy i ciemny biszkopt. Będę piekła tort adwokat na jasnym spodzie pod koniec października i przepis dam na forum. Pozdrawiam. Cytuj
evie Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Krem nie był bardzo ciemny, nie był za słodki taki w sam raz w porównaniu do całego ciasta, no a właśnie w jasnym był dodany ajerkoniak byłabym ci bardzo wdzięczna za ten przepis .Z góry dziękuję. I również pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Evie oto przepisy. Krem ajerkoniakowy 4 jajka 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 5-6 łyżeczek żelatyny 1 szklanka ajerkoniaku 25 dag kremówki Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić. Ja zalewam gorącą i mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia. Jaja z cukrem ubić na kremową masę i mieszając stopniowo dolewać ajerkoniak. Jeżeli żelatynę zalejesz zimną wodą to musisz ją podgrzać żeby się rozpuściła. Następnie żelatynę wymieszać z masą ajerkoniakową i masę schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, a następnie połączyć z masą ajerkoniakową i wylać na spód tortowy i wstawić do lodówki do stężenia. Krem kawowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej 2 op. cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kostka margaryny lub masła 5 łyżek kawy cappuccino Ugotować budyń, jedna szklankę mleka zagotuj z cukrem i z cukrem waniliowym, w drugiej szklance dokładnie rozrób mąki i wlej do gotującego mleka stale mieszając. Ugotowany budyń odstaw do wystygnięcia. Do miękkiej margaryny albo miękkiego masła dodawaj po łyżce zimnego budyniu i miksuj, a na koniec dodaj suchą kawę również zmiksuj i wyłóż i na warstwę stężałą. Evie czy posiadasz przepis na biszkopt ciemny? daj znać jak nie masz to ja Tobie podam. Przepisy posiadam z " Ciasta na Stół". Nie będziesz miała pewnie za złe że od siebie dokładnie jak mogłam napisałam sposób wykonania bo napewno Ty wiesz jak się wykonuje. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
evie Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Dziękuję ci za przepis !!! Ana ciemny biszkopt mam jakiś przepis więc napewno się uda!!! jeszcze raz bardzo dziękuję!!! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Ino bardzo ciekawe przepisy na kremy. W listopadzie mój mąż ma urodziny oczywiście będę robiła tort . Chyba skorzystam z tych przepisików. Mam pytania czy tej masy wychodzi dużo??? planuję zrobić tort w dużej tortownicy 28 cm .nie dałabym jednej masy na drugą tylko przełożyła biszkoptem. Najlepiej cierpliwie poczekam na twój torcik żeby zobaczyć jak to wyszło.pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Justynko mój mąż ma imieniny pod koniec października i ja będę robiła jasny biszkopt z orzechami i tylko krem ajerkoniakowy. Następnie ubiję dodatkowo kremówkę, posmaruję spody florentynek i przylepię je do brzegów tortu a pozostałą śmietaną udekoruję wierzch i poleję trochę ajerkoniakiem, posypię wiórkami czekoladowymi i ozdobię orzechami. Ja jak zrobię to dodam przepis i zdjęcie tak jak obiecałam i upiekę w tortownicy 26 cm. bo kremu nie jest dużo. Dla Evie podałam na jej prośbę takie przepisy jakie chciała. Nie kupię adwokata tylko ajerkoniak. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.